Polská vláda nabídne 68 státních firem v aukci

21.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 21. dubna (zpravodajka ČTK) - Polská vláda zakrátko nabídne investorům 68 menších a středních firem v aukci. Dražba je podle ministerstva státního pokladu nejtransparentnější z možných forem privatizace. Velké podniky ale bude stát prodávat hlavně prostřednictvím veřejných soutěží a přes burzu. Zisk z privatizace by měl podle ministerstva do roku 2011 činit zhruba 30 miliard zlotých (183,6 miliard Kč).

První aukce se uskuteční ve čtvrtek. Prodávat se bude výrobce železniční techniky KolTram. Další dražby by se měly konat v následujících týdnech. Na seznamu nabízených firem, v nichž má stát 100 procent, jsou vydavatelství, strojírenské podniky, výrobci zemědělské techniky a podobně.

Ministerstvo se chce zbavit také menšinových podílů. "Aukce se může zúčastnit každý, jediným kritériem je cena. Takový způsob privatizace je velmi průhledný," uvedl mluvčí ministerstva státního pokladu Maciej Wewiór. Přiznal, že ne ve všech případech stát informoval zaměstnance daných společností o prodeji firmy.

Příjmy z privatizace by podle ministra státního pokladu Aleksandra Grada měly letos činit 12 miliard zlotých (73,4 miliardy Kč). Na seznamu firem, které stát do roku 2011 nabídne, je 802 společností.

Nejvíce peněz chce vláda získat z energetiky. Švédský výrobce elektřiny Vattenfall má šanci odkoupit akcie energetické skupiny Enea, kde drží menšinový podíl. Na prodej budou také dva největší výrobci elektřiny v zemi: firmy PGE a Tauron. Stát nabídne i podíly v uhelných společnostech.

Privatizaci chválí odborníci, podle nichž zejména polská energetika nutně potřebuje soukromé investory, protože společnosti léta odkládaly modernizaci. Firmy navíc musejí do roku 2020 najít okolo 60 miliard zlotých (367 miliard Kč) na nové elektrárny a energetické sítě tak, aby splnily podmínky, na kterých se dohodla Evropská unie v rámci takzvaného energeticko-klimatického balíčku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK