Tesco zvýšilo zisk na rekordních 3,1 miliardy GBP

21.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Praha 21. dubna (ČTK) - Britský maloobchodní řetězec Tesco v účetním roce 2008 hospodařil se ziskem 3,13 miliardy liber (asi 94,93 miliardy Kč). To je o deset procent více než v roce 2007 a je to poprvé, co se zisk dostal nad hranici tří miliard liber. Tesco je třetím největším maloobchodním prodejcem na světě a jeho loňský zisk znamená rekord nejen pro firmu, ale pro jakýkoli maloobchodní podnik v Británii.

Tesco se nad hranici tří miliard liber se základním ziskem dostalo jen čtyři roky po tom, co zisk poprvé překročil hranici dvou miliard liber. Tesco svými výsledky překonalo odhady analytiků a uvedlo, že příznivý byl i začátek letošního roku. Poslední hospodářský rok podniku skončil letos v únoru.

Generální ředitel Terry Leahy agentuře Reuters řekl, že chování spotřebitelů už je více předvídatelné a jeví známky stabilizace. Zatím ale prý nelze říci, zda nastává oživení.

Problematické jsou ale aktivity, které má Tesco ve Spojených státech. Provozuje tam řetězec Fresh & Easy, který je zatím pro britský podnik ztrátový. Management původně předpokládal, že se mu podaří do konce tohoto roku být v USA alespoň na nule, to se ale zřejmě nepovede. Leahy řekl, že v tomto fiskálním roce bude mít Tesco v USA podobnou ztrátu jako loni, kdy tam prodělalo asi 142 milionů liber.

Růst prodeje na britském trhu, který je pro Tesco klíčový, se v novém finančním roce urychlil. Akcie řetězce tak na burze v Londýně zpevnily až o pět procent, zatímco trh jako celek rostl jen mírně a později se zisků zcela vzdal.

Tesco má v celém světě asi 440.000 zaměstnanců a provozuje zhruba 4000 obchodů ve 14 zemích světa, včetně České republiky. Celkové tržby loni vzrostly o 15,1 procenta a dosáhly 59,4 miliardy liber (zhruba 1,8 bilionu Kč).

Tesco těží hlavně ze silného růstu v Asii, kde mu pomáhá i loňská akvizice obchodů Homever v Jižní Koreji. V Británii má Tesco prospěch z vysokých marží, což mu spolu s úspěchem v Asii pomáhá neutralizovat slabý růst v Evropě a ztráty v USA.

Tesco v Česku provozuje 59 hypermarketů, 42 supermarketů, šest prodejen Tesco Expres, šest obchodních domů a 18 čerpacích stanic. Tesco loni na tuzemském trhu otevřelo 18 nových obchodů a čtyři čerpací stanice. "V současné době jsou pro nás důležité tři priority. Je to cenová politika, díky níž nabízíme zákazníkům nejnižší ceny, kvalita našich výrobků a vyšší dostupnost obchodů," sdělil dnes ČTK generální ředitel Tesco Stores ČR Phil J. Clarke.

Zákazníci loni v obchodech Tesco provedli více než 121 milionů nákupů, kterých bylo v meziročním srovnání o tři miliony více. "Rekord v roce 2008 zaznamenalo obchodní centrum Letňany, kam přišlo za nákupy deset milionů lidí, což je meziročně o sedm procent více," uvedla mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová.

Na loňském žebříčku největších tuzemských obchodníků, který sestavila společnost Incoma Research a časopis Moderní obchod, připadla společnosti Tesco s odhadovanými tržbami 47 miliard korun druhá pozice. První byla s tržbami 54,5 miliardy korun německá obchodní skupina Schwarz, která v Česku provozuje diskontní prodejny Lidl a hypermarkety Kaufland.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK