Úrokové sazby hypoték v březnu prudce klesly na 5,5 procenta

22.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Průměrné úrokové sazby nových hypotečních úvěrů občanům v březnu poklesly o čtvrt procentního bodu na 5,5 procenta. Byl to druhý nejsilnější meziměsíční pokles v historii sledování vývoje hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex, který zahrnuje prodeje celkem devíti tuzemských bank. ČTK dnes převzala údaje ze serveru www.hypoindex.cz.

Fincentrum Hypoindex mapuje hypoteční trh od roku 2003. Větší meziměsíční pokles cen byl pouze v červnu 2005. V té době sazby hypoték dlouho strmě klesaly až na historické minimum zhruba 3,6 procenta.

Za celé první čtvrtletí poskytly banky hypoteční úvěry za 17,7 miliardy korun, což znamenalo meziroční pokles o 33,1 procenta. Počet sjednaných hypotečních úvěrů se od ledna do března meziročně snížil o 31,1 procenta na 10.296.

V březnu se hypoteční trh začal stabilizovat. V tomto měsíci banky poskytly 97 procent objemu hypoték prodaných v březnu 2008. Počet hypotečních úvěrů v březnu dokonce překonal sumu z loňského třetího měsíce roku o 5,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK