Japonské akcie mírně zpevnily, v růstu pokračuje i jen

22.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. dubna (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes mírně zvýšily, hlavní index ale přišel o většinu zisků, které nabral během úvodní části obchodování. Investoři měli zájem hlavně o akcie firem Elpida a Pioneer, kterým se možná rýsuje vládní pomoc. Na devizových trzích pokračoval v růstu kurz japonského jenu.

Index Nikkei 225 vzrostl o 15,97 bodu a den uzavřel nakonec vyšší o 0,18 procenta na hodnotě 8727,30 bodu. V úterý si ale odepsal 2,4 procenta, a klesl tak nejníže od 8. dubna. Během dneška se vyšplhal až na 8800 bodů a v průběhu dubna už testoval i 9000 bodů. Po jejím překročení se ale vrátil vždy zpět pod ni.

Širší index Topix dnes vzrostl o 0,1 procenta a den uzavřel na hodnotě 829,96 bodu. Navzdory příznivým náznakům, které na trhu panují, jsou však investoři obezřetní a vyčkávají na výsledky hospodaření dalších amerických firem.

Akcie elektrotechnické společnosti Pioneer si připsaly zhruba 17 procent a během dne zpevnily až o 27 procent. Firma uvedla, že možná požádá stát o finanční pomoc. Podobně akcie společnosti Elpida, která je světově třetím největším výrobcem čipů DRAM, si připsaly zhruba 15 procent. Firma uvedla, že ceny čipů výrazně zvýší a rovněž bude žádat státní pomoc.

"Obchodníci budou na těchto úrovních asi vybírat zisky, když se index Nikkei v tomto měsíci dostal k hranici 9000 bodů," myslí si analytik makléřské společnosti STB Asset Management Džuniči Misawa. Než se ale trh vrátí k růstu, investoři budou muset vyhodnotit další hospodářské výsledky a zjistit, jak si stojí jednotlivé podniky.

Úlevu poskytla úterní slova amerického ministra financí Timothyho Geithnera, který řekl, že z programu na podporu finančního sektoru zbývají ještě nějaké peníze, a že většina bank má dost kapitálu na to, aby mohla dál poskytovat úvěry. Investoři ale čekají na výsledky zátěžových zkoušek, kterými procházejí největší americké banky.

Na devizových trzích pokračoval v růstu japonský jen, naopak oživení eura a takzvaných komoditních měn se ukázalo jen jako přechodné. K hlavním faktorům, které měly vliv na pohyb kurzů, patřil vývoj obchodní bilance Japonska. Přebytek zahraničního obchodu v březnu prudce klesl, odhady trhu ale překonal.

Euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2940 USD, drží se ale nad měsíčním minimem 1,2888 USD, kde se ocitlo tento týden. Vůči japonskému jenu euro kleslo o 0,5 procenta na 127,23 JPY, v úterý však skoro o jedno procento zpevnilo. Dolar k jenu oslabil o 0,4 procenta na 98,32 JPY, během úterý si ale 0,8 procenta připsal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK