Obce mohou žádat o další dotaci z OPŽP, kde je šest mld. Kč

22.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. dubna (ČTK) - Města a obce mohou ode dneška opět žádat o dotaci z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP), z něhož bude rozděleno šest miliard korun. Peníze mohou získat na protipovodňové projekty, investice do obnovitelných zdrojů energie a investice do energetických úspor ve veřejných budovách. Desátou výzvu k podávání žádostí dnes na stavebních veletrzích v Brně ohlásili ministr v demisi Martin Bursík (SZ) a šéf Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek.

Na protipovodňová opatření a další vylepšování vodohospodářské infrastruktury je určena miliarda korun. Dalších pět miliard je na projekty týkající se obnovitelných zdrojů energie na vytápění i výrobu elektřiny.

Program životní prostředí nyní registruje přes 2300 schválených žádostí za více než 35 miliard korun. Celkově bude mít program do roku 2013 až 130 miliard korun. Podle ministerstva dodnes schválené projekty přinesou každoroční úsporu 62.000 tun oxidu uhličitého.

Největší část podpor z programu doposud směřovala do protipovodňových opatření, vodohospodářské infrastruktury, do podpory obnovitelných zdrojů energie nebo na zlepšování stavu krajiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK