SVS odhalila při 81 kontrolách obchodování s vejci čtyři závady

22.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Při mimořádné velikonoční kontrole obchodování s vejci odhalili inspektoři Státní veterinární správy ČR (SVS ČR) závadu ve čtyřech případech z celkového počtu 81 kontrolních akcí. Nejvyšší pokutu, přesahující 100.000 korun, uložila správa obchodnímu řetězci Lidl. ČTK o tom dnes informoval mluvčí SVS ČR Josef Duben.

Zásilka 280.062 barvených vajec určených pro Lidl byla vrácena zpět německému dodavateli, neboť na zboží nebylo identifikační označení výrobce. Lidlu se týkaly tři ze čtyř celkových přestupků, protože neoznačená vejce se podle Dubna objevila ve třech krajích republiky.

"Jedno menší pochybení bylo zjištěno v Pardubickém kraji a šlo o nedostatky v průvodní dokumentaci vajec původem z ČR," uvedl Duben, podle nějž byla dotyčnému prodejci na místě uložena pokuta tisíc korun.

Při kontrolách byla před uvedením do tržní sítě kromě českých vajec prověřena také vejce z Polska, Španělska a barvená vejce z Polska a Německa. Kontrola se uskutečnila od 17. března do 10. dubna. Kontrolována byla zejména čerstvá vejce třídy A, v osmi případech také vejce barvená.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK