Šéf agentury Freddie Mac je mrtev, spáchal sebevraždu

22.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vienna (USA) 22. dubna (ČTK) - Úřadující finanční ředitel americké hypoteční agentury Freddie Mac David Kellermann (41) byl dnes nalezen mrtev ve svém domě ve Virginii. Agentura Reuters s odvoláním na místní policejní zdroje napsala, že Kellermann spáchal sebevraždu.

O sebevraždě spekulovala i místní média. Mluvčí policie Mary Ann Jenningsová uvedla, že policie případ vyšetřuje, avšak zatím neobjevila známky cizího zavinění či násilného činu.

Kellermann pracoval pro Freddie Mac více než 16 let a finančním ředitelem se stal loni v září. Jeho smrt znamená další ránu pro agenturu, nad kterou má kontrolu stát a která vlastní nebo garantuje zhruba 13 milionů hypotečních úvěrů.

Freddie Mac je druhým největším poskytovatelem financí na hypotéky ve Spojených státech. Společně s další hypoteční agenturou Fannie Mae vlastní či garantují téměř polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Celkový objem takových úvěrů se pohybuje kolem 12 bilionů dolarů, z toho na obě agentury připadá zhruba pět bilionů USD.

Obě agentury byly těžce zasaženy krizí na hypotečním trhu ve Spojených státech. Americká vláda se proto v září rozhodla převzít nad nimi kontrolu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku Freddie Mac vykázala ztrátu 23,9 miliardy dolarů (zhruba 500 miliard Kč) po ztrátě 25,3 miliardy dolarů ve třetím čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK