Průzkum: Téměř 90 procent podniků očekává pokles objemu zakázek

22.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Téměř 90 procent tuzemských firem očekává snížení objemu zakázek. Ještě před půl rokem přitom předpokládalo pokles objemu zakázek 41 procent tuzemských podniků. Vyplývá to ze šetření, které letos od 8. do 15. dubna uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy mezi 1600 členskými firmami.

Největší část podniků, zhruba dvě pětiny, očekává snížení zakázek od 11 do 30 procent. Další pětina firem uvádí propad zakázek o 31 až 50 procent. Jestliže počátkem letošního roku pokles zakázek převyšující 50 procent avizovalo řádově pět až šest procent firem, nyní jde o dvojnásobný počet podniků.

Zhruba 58 procent firem podle průzkumu zatím nepřistoupilo k propouštění svých zaměstnanců nebo redukovalo jejich stav do pěti procent. Ještě v září 2008 v šetření svazu řešily firmy spíše problém nedostatku kvalifikovaných pracovních sil a pouze zhruba třetina respondentů zvažovala plány na snižování počtu zaměstnanců.

Ovšem v dubnu 2009 již zhruba 42 procent firem snížilo počet pracovních sil. Poměrně nepříjemnou zprávou je, že 13,5 procenta tuzemských firem se rozloučilo s více než pětinou svých zaměstnanců. Na druhé straně pokles počtu zaměstnanců podle jednotlivých kategorií zatím nekopíruje trend poklesu zakázek. Snižování počtu kmenových zaměstnanců je tak až krajním řešením.

Problémy se získáváním provozních úvěrů přiznává víc než 45 procent členských firem svazu, které se o ně ucházely.

Valná většina podniků zřejmě nevyužije navrhovaná či přijatá protikrizová opatření. Buď jim nepřinášejí dostatečný efekt k překonání dopadů globální recese, nebo se zde projevuje časový posun v seznámení se s výhodami takového opatření.

Víc než třetina tuzemských firem využije navrhovaného snížení odvodů na sociální zabezpečení pracovníků s podprůměrnými příjmy. K využití odpočtu DPH k rychlejší obměně vozového parku se hlásí pouze o něco více než pětina tuzemských firem. Odmítavé stanovisko zaujaly dokonce téměř dvě třetiny oslovených firem.

Více než pětina tuzemských firem (23 procent) využije zkrácení odpisové doby pro nákup nového dlouhodobého hmotného majetku. Nehledě na poměrně nízký podíl firem je potěšitelné, že alespoň tato část podniků předpokládá, že na ni bude mít opatření pozitivní vliv, uzavřel mluvčí svazu Milan Mostýn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK