Pojišťovny letos zaznamenaly nárůst nehod

23.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Pojišťovny zaznamenaly v letošní zimě nárůst škod pojištěných vozidel. Důvodem bylo opravdové zimní počasí se sněhem a námrazou na vozovkách. Nejvíce nehod bylo v březnu. Vyplývá to z ankety mezi největšími domácími pojišťovnami.

Za první tři měsíce letošního roku nahlásili motoristé České pojišťovně 70.051 případů, zatímco loni za stejné období jich bylo 69.530. Letos se s pojistnými událostmi obraceli na ČP nejčastěji v březnu, kdy operátorům oznámili 25.220 případů. Loni byl nejkritičtější také březen s 24.565 případy. V porovnání s loňským rokem byla letos mnohem tužší zima, vždyť ještě v březnu sněžilo, a tak rozdíl šel do značné míry právě na vrub klimatických podmínek, řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek.

Kooperativě vzrostl počet škod meziročně za první tři měsíce o více než tisícovku v havarijním pojištění i v povinném ručení, což představovalo v havarijním pojištění nárůst o čtyři procenta a v povinném ručení o šest procent, uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích.

V celkovém porovnání s loňským rokem se nárůst hlášených nehod pohybuje do deseti procent, upozornil mluvčí ČSOB Pojišťovny Tomáš Hejda. Během zimy podle něj byly určité výkyvy. Šlo o kratší období ovlivněné nepříznivým vývojem počasí, jako třeba v první polovině února, během kterých se počet nehod zvýšil o více než pětinu. U těchto nehod však šlo ve většině případů o menší škody v řádu desítek tisíc korun. Byly to především nehody spojené se smykem na vozovce, dodal Hejda.

Odborníci míní, že vliv počasí na nehodovost je diskutabilní. Pokud se mrazy a sníh objeví v celé republice, řidiči jsou více opatrní. Jsou navíc i upozorňováni médii na tuto situaci. Pokud však jde jen o lokální problémy s počasím, řidiči jsou méně ukáznění a více bourají. Nejhorší však jsou situace, kdy lokálně na zamrzlou vozovku padne mlha či naprší a vznikne ledovka. Pak dochází k řetězovým nehodám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK