SB poskytne 45 miliard dolarů na infrastrukturu v chudých zemích

23.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. dubna (ČTK) - Světová banka (SB) poskytne během tří let 45 miliard dolarů (930 miliard Kč) na podporu výstavby silnic a další infrastruktury v chudých zemích. Oznámila to dnes banka. Peníze mají podle prezidenta banky Roberta Zoellicka podpořit tvorbu pracovních míst a "pomoci nastartovat oživení z krize".

Banka tak podle agentury AP poskytne na infrastrukturu v chudých zemích o 15 miliard dolarů více než během tří let před začátkem hospodářské krize. Cílem banky je poskytnout chudým zemím podobné stimuly, jaké zavádí bohaté země, aby zajistily tvorbu pracovních míst.

Zpráva přichází krátce před víkendovým zasedáním Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky ve Washingtonu, kde se budou finanční představitelé z celého světa snažit vyřešit neshody týkající se boje se současnou hospodářskou krizí.

Evropské země stále odolávají výzvám Spojených států ke zvýšení výdajů na stimulační opatření. Nové ekonomické mocnosti, jako Čína a Indie, se zase domnívají, že mají u tradičních organizaci jako MMF a Světová banka menší váhu, než si zaslouží, píše agentura AP.

MMF tento týden předpověděl, že světová ekonomika v letošním roce klesne zhruba o 1,3 procenta, což bude nejhorší vývoj od druhé světové války. V příštím roce by však měla ekonomika podle fondu oživit a stoupnout přibližně o 1,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK