Odpočet DPH zvýšil zájem o auta, vozů je ale na trhu málo

23.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 23. dubna (ČTK) - Možnost odpočtu daně z přidané hodnoty zvýšila v dubnu prodej osobních automobilů, shodli se dnes pro ČTK prodejci aut na Libereckém autosalonu. Už v březnu si sice někteří zájemci vozy rezervovali, s prodejem se ale čekalo až na 1. duben. Situaci prodejců ale komplikuje nedostatek aut kvůli omezení výroby na přelomu roku. Na některé vozy musí zákazníci čekat i několik měsíců, platí to i pro nejprodávanější vůz - Škoda Fabia. Autosalony berou objednávky na dva až tři měsíce dopředu.

Na počátku dubna vstoupila v platnost novela zákona o DPH, která umožnila podnikatelům, plátcům daně, uplatnit odpočet daně z přidané hodnoty při nákupu všech osobních vozů. Předtím byl odpočet možný jen u aut z kategorie N1, která byla opatřena mřížkou před zavazadlovým prostorem. Nákup aut i jejich leasingové financování tím pro podnikatele zlevnily o 19 procent. Zvýšený zájem o nákup firemního vozu zaznamenaly v dubnu například i leasingové společnosti.

Řada podnikatelů čekala s koupí vozu až na duben a někteří prodejci proto zaznamenali v prvním čtvrtletí výrazný propad prodeje. Neplatilo to ale pro všechny. "V prvním čtvrtletí jsme prodávali zhruba stejně jako loni, třeba superbů jsme ale za ty tři měsíce prodali tolik jako jindy za celý rok, a to bez ohledu na odpočet DPH," řekl ČTK Karel Volavka z libereckého Autotrendu. Svou roli podle něho hrálo výrazné zlevnění aut. Zájem o nová auta podle něho neklesá, problém je ale jejich nedostatek. "V minulých letech jsme v tuhle dobu měli vždy dvůr plný aut, teď musíme brát objednávky," dodal.

Podobně jsou na tom ale i prodejci jiných značek. "Nějaké modely jsou na skladě, na řadu aut ale musí zákazníci čekat i několik měsíců," přiznal Radek Rulec z Federal Cars, prodejce vozů Peugeot a Toyota. Obává se, aby kvůli dlouhým čekacím dobám nepřišel o klienty. Hlavně nejmenší vozy Peugeot podle něho v současné době na trhu nejsou, jsou vyprodané a kolínská automobilka nestačí pokrýt poptávku. Zájem o malé vozy zvýšilo zavedení šrotovného v Německu, díky výhodnému kurzu přitom jezdili Němci nakupovat i do českých autosalonů.

Podle prodejců ale není nárůst poptávky v souvislosti s DPH tak velký, jak se původně čekalo, řada klientů vyčkává, protože se spekuluje o zkrácení odpisů u nových aut. "V současné hospodářské situaci jsou navíc i firmy opatrné a s nákupy váhají," poznamenal prodejce vozů Hyundai Jiří Paleček. "Běžní klienti, hlavně zájemci o malé vozy, zase čekají, zda bude schváleno šrotovné," poznamenala Petra Harcubová ze společnosti Auto Pavlů, která v libereckém domě kultury prodávala vozy Kia. Přitom se to nemusí vyplatit, už nyní jsou některé vozy dražší, než před měsícem a podle prodejců není pravděpodobné, že by ceny aut v dohledné době klesly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK