Akcie Zentivy čeká v pondělí na burze poslední obchodování

24.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Akcie výrobce léčiv Zentiva, páté nejvíce obchodované emise na pražské burze, se budou v pondělí nakupovat a prodávat naposledy. O stažení akcií z trhu požádala sama Zentiva, kterou takřka zcela ovládla francouzská společnost Sanofi-Aventis. Vyplývá to z informací burzy a emitenta akcií.

Zentiva je velikostí tržní kapitalizace zhruba 44 miliard korun, což je součin ceny akcií a jejich počtu, šestá největší emise na burze s podílem 6,9 procenta v hlavním indexu PX. Aktuální cena akcií Zentivy je 1123 korun.

Zentiva byla podle obchodníků průkopníkem pravého kapitálového trhu v tuzemsku, když jako první před pěti lety vstoupila na pražskou burzu veřejným úpisem akcií. Do té doby akcie přicházely na pražskou burzu státem organizovanou kuponovou privatizací.

Od vstupu na burzu se hodnota cenných papírů Zentivy více než zdvojnásobila a spolumajitel a generální ředitel firmy Jiří Michal se stal miliardářem. V polovině roku 2004 se cena jedné akcie pohybovala kolem 500 korun, v letních měsících roku 2007 se akcie prodávaly nad hranicí 1500 korun. V posledních týdnech se cena držela blízko hranice 1150 korun, což je cena, kterou za akcii Zentivy nabídla Sanofi-Aventis.

Zentiva se zaměřuje na výrobu takzvaných generik, což jsou levnější kopie originálních léků, kterým vypršela patentová ochrana. Po převzetí Zentivy bude Sanofi na perspektivním trhu generik 11. největším dodavatelem na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK