Koruna posiluje k euru i dolaru na 26,71 Kč/EUR a 20,14 Kč/USD

24.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Česká měna posiluje v souladu s ostatními středoevropskými měnami, zatímco americký dolar oslabuje. V 10:30 byla koruna proti čtvrtečnímu závěru k euru silnější zhruba o 20 haléřů na 26,71 Kč/EUR a k dolaru dokonce o 50 haléřů na 20,14 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Korunu, polský zlotý i maďarský forint podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka podpořil v růstu slabší dolar a silnější akcie.

Z domova žádné významné zprávy nepřišly. Nový odhad ministerstva financí pro letošní HDP (pokles o 2,3 procenta) je výrazně horší než předchozí prognóza, ale zapadá do současného názoru trhu. Koruna dnes bude sledovat dění na hlavních finančních trzích, celý středoevropský region pravděpodobně bude dál ovlivňovat nálada na akciích, dodal Vlk.

Dolar oslabil k hladině 1,327 USD/EUR. Na jeho ztrátách se podle Vlka podepsal jednak růst Wall Street, ale vliv zřejmě mají i očekávání před dnešními událostmi. Největší pozornost podle něj asi budou poutat informace o výsledcích zátěžových testů amerických bank, dnes by totiž měly být znát některé hrubší závěry a metodika testů. Vedle toho vyjdou další makroekonomická data, konkrétně objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a prodeje nových domů v USA. Předtím je dopoledne na programu německý index Ifo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK