Britská ekonomika ve čtvrtletí klesla nejvíce od roku 1979

24.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. dubna (ČTK) - Hrubý domácí produkt Británie se v prvním čtvrtletí snížil o 1,9 procenta, což je nejvýraznější propad od třetího čtvrtletí 1979. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Ekonomové až dosud předpokládali, že propad 1,6 procenta z posledního čtvrtletí loňského roku už se nebude prohlubovat.

Meziroční srovnání vychází ještě hůře. Ekonomika vykázala pokles o 4,1 procenta, což je největší propad od roku 1980. Čerstvá statistika naznačuje, že recese britské ekonomiky by mohla být hlubší, než analytici obecně předpokládají.

Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali, že ekonomika v prvním čtvrtletí klesne o 1,5 procenta. V meziročním srovnání analytici počítali s poklesem v rozsahu 3,8 procenta.

Britský ministr financí Alistair Darling ekonomice na letošní rok předpověděl propad HDP o 3,5 procenta, podle ekonomů je ale možné, že bude skutečnost horší. Darling předpokládal, že propad ekonomiky bude v prvním čtvrtletí zhruba stejný jako v závěru loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK