Průzkum: Nejrychleji při vymáhání platí dlužníci za pojištění

24.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Závazky nejrychleji platí lidé, kteří dluží za pojištění. Komplikovanější je získat peníze od dlužníků za telefonní služby. Nejhůře splácejí závazky lidé, kteří dluží za spotřební nebo revolvingové úvěry. Vyplývá to z průzkumu společnost M.B.A. Finance, která se specializuje na vymáhání pohledávek. Její půlroční měření pracovalo se vzorkem 3000 lidí, kteří dlužili za pojištění, telefonní služby nebo spotřební úvěry.

Největší a nejrychlejší návratnosti se podle průzkumu těšily pojišťovny, jimž asi 70 procent dlužníků svůj dluh uhradilo v krátké době. V prvních 15 dnech až 40 procent z nich, dalších 50 procent do dvou měsíců a jen deset procent jich nedoplatek splatilo ve zbylých čtyřech měsících. Přibližně 30 procent pohledávek na pojistném zůstalo nezaplaceno, pojišťovny se tak mohou domáhat zaplacení soudní cestou. Na vysokou úspěšnost měla podle M.B.A. Finance vliv i výše průměrného dluhu, který byl 2500 Kč.

Ve skupině nezaplacených účtů za mobilní telefony se vyskytovali i nejrůznější podvodníci, kteří již při zakládání smlouvy u operátora věděli, že za služby nebudou nikdy platit, uvedla firma. Průměrný dluh činil 10.000 korun, celkem se podařilo za šest měsíců vymoci 25 procent pohledávek. Z výsledků tak vyplývá, že mobilní operátoři mohou žalovat i přes 70 procent neplatičů.

Průměrný dluh u spotřebních úvěrů nebo revolvingových karet představoval 18.000 Kč. Podle M.B.A. Finance je nižší úspěšnost vymáhání v této oblasti známá a dlužníci nejsou příliš ochotni se ke svým závazkům hlásit. Při 15procentní úspěšnosti vymáhání jen desetina platících dlužníků uhradila své závazky do 15 dnů, četnější byla úhrada v prvních 60 dnech - přes 70 procent splácejících dlužníků. Formou žaloby či exekuce je tak nutno dále vymáhat až 85 procent pohledávek.

Společnost M.B.A. Finance s.r.o. je součástí inkasní skupiny, jejímž hlavním předmětem činnosti je inkaso pohledávek, odkup pohledávek či ekonomické poradenství v oblasti pohledávek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK