Ringier v ČR zvýšil loni obrat na 3,2 miliardy Kč

24.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Mediální společnost Ringier v České republice loni zvýšila obrat o 18,6 procenta na 181,5 milionu švýcarských franků (asi 3,2 miliardy korun). V roce 2007 měla firma obrat 153,1 milionu CHF. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámila mluvčí společnosti Ringier ČR Kateřina Kuchařová. Podrobnější výsledky hospodaření Ringieru v Česku oznámí firma příští týden.

Rok 2008 byl pro společnost Ringier ČR vůbec nejlepším rokem v její historii především zásluhou bulvárního deníku Blesk a nově získaného deníku Aha!. V rámci celého koncernu Ringier dosáhla společnost Ringier ČR v minulém roce nejvyššího růstu tržeb. Za ní následovala společnost Ringier Slovakia s 11 procenty. Méně se dařilo společnosti v Rumunsku, kde obrat klesl o 27 procent.

Celá skupina Ringier působící v deseti různých zemí Evropy a Asie zvýšila loni obrat o 5,3 procenta na 1,536 miliardy švýcarských franků (podle aktuálního kurzu 27,1 miliardy korun). Konsolidovaný zisk po zdanění činil 62,2 milionu CHF (zhruba 1,1 miliardy korun).

"Jedním důvodem tohoto pěkného výsledku byl vývoj obchodní činnosti ve Švýcarsku, v České republice a na Slovensku. Dalším důvodem byl vzrůst obratu digitálních sdělovacích prostředků, který se v daném roce podílel na celkovém obratu 8,5 procenty," uvedla Kuchařová.

Skupina Ringier v minulém roce investovala 321,9 milionu CHF, tedy podstatně více než v minulosti. Zaměřila se především na digitální platformy, investovala ale i do tiskáren novin a časopisů ve Švýcarsku a novin v Rumunsku. Peníze firma vložila i do odkupu podílu menšinového akcionáře v Srbsku, kde zvýšila svůj podíl o 25,1 procenta na 100 procent. Výdaje koncernu se meziročně zvýšily o 11 procent.

Na svém domácím trhu dosáhl Ringier v roce 2008 celkového obratu 938,7 milionu CHF. Vydavatelská činnost v Ringier Švýcarsko přispěla k tomuto celkovému výsledku částkou 606,5 milionu CHF a tiskárny Ringier Print Švýcarsko částkou 332,2 milionu CHF. Ringier Schweiz zvýšil loni tržby o 6,6 procenta. Tržby na trzích ve střední a východní Evropě vzrostly o čtyři procenta na 526,7 milionu švýcarských franků (zhruba 9,3 miliardy korun).

Ringier je nadnárodní mediální společnost s přibližně 8000 zaměstnanci. Společnost vydává na celém světě více než 120 novin a časopisů a vyrábí a nabízí více než 20 televizních programů.

Vydavatelství Ringier ČR je s více než 3,8 miliony čtenářů největším vydavatelem periodického tisku v České republice. Do portfolia firmy patří kromě deníků Blesk a Aha! také deník Sport a časopisy Reflex a ABC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK