Výpadek generátoru odstavil druhý blok Temelína o 11 hodin dřív

24.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 24. dubna (ČTK) - Výpadek generátoru odstavil dnes dopoledne druhý výrobní blok Jaderné elektrárny Temelín. Stalo se to zhruba 11 hodin před tím, než měl být blok odpojen od sítě kvůli plánované výměně paliva. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Vedení elektrárny se proto rozhodlo zahájit odstávku ihned, dodal. Blok bude mimo provoz víc než dva měsíce, elektřinu začne znovu dodávat v půlce července.

Generátor vypadl při zkoušce jednoho z jeho záložních systémů v elektrické části bloku. Automatická ochrana pak okamžitě snížila výkon reaktoru na třetinu.

"K výpadku došlo při jednom z posledních testů, který se provádí vždy před odstávkou. Jeho úkolem je ověřit funkčnost záložního systému a případné závady odstranit během odstávky," uvedl mluvčí. Dodal, že oprava nebude mít vliv na plánovanou délku odstávky, která potrvá 82 dní.

Energetici při ní vymění 48 palivových souborů a některé lopatky u nízkotlakých dílů turbíny. Provedou i nutné technické kontroly. Patří k nim prohlídka tlakové nádoby, kde je reaktor a revize těsnosti kontejnmentu, což je 1,2 metru silný železobetonový obal reaktoru. Tyto kontroly se provádí jednou za čtyři roky.

Plánována je i modernizace stroje, který zaváží palivové soubory do reaktoru. Díky tomu bude moci obsluha lépe manipulovat s palivem od ruského TVELu, který od roku 2010 nahradí americký Westinghouse. Stejný stroj inovovali Temelínští už loni na prvním bloku.

"Nejdůležitější činností v nejaderné části bude výměna lopatek třetích oběžných kol u nízkotlakých dílů turbíny," podotkl mluvčí. Dodal, že detailní harmonogram odstávky zahrnuje téměř 7000 činností. Kromě 400 kmenových pracovníků elektrárny se na nich bude podílet dalších 600 lidí ze skoro 50 dodavatelských firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK