Summit v Sofii se dohodl na potřebě diverzifikovat dodávky plynu

25.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 25. dubna (ČTK) - Zástupci evropských zemí a klíčových energetických společností se na dvoudenním summitu v Sofii dohodli na nutnosti diverzifikace zásobování. Předpokladem je podle nich lepší transparentnost uzavřených dohod s cílem garantovat dodávky plynu firmám a spotřebitelům.

Vrcholné schůzky o bezpečnosti energetického zásobování se vedle dodavatelů zemního plynu z oblasti Kaspiku, střední Asie a Blízkého východu zúčastnili i zástupci hlavních odběratelů. To jsou především země Evropské unie a Balkánu.

Jednání se věnovala hlavně závislosti Evropy na energetických zdrojích z Ruska a snaze unie tyto zdroje diverzifikovat. K tomu je podle delegátů nutné pokročit s plánovanými projekty, které počítají s výstavbou nových plynovodů.

V úvahu připadají hlavně dva projekty: Nabucco a South Stream. Prvně jmenovaný projekt se snaží prosadit Evropská unie, protože plynovodem by zřejmě neproudil ruský plyn. Rusové totiž chtějí realizovat svůj vlastní projekt South Stream, jehož prostřednictvím by dodávali plyn do Evropy bez nutnosti využít tranzitu přes Ukrajinu.

Spor mezi Ukrajinou a Ruskem už několikrát způsobil, že Evropa se několik dnů ocitla bez dodávek ruského plynu. Je to také jeden z hlavních důvod, proč chce unie energetické zdroje diverzifikovat.

Stoupenci projektu South Stream, který dopravoval plyn z Ruska pod Černým mořem a dále přes Bulharsko do dalších evropských zemí, se snažili na summitu získat podporu unie. Ta ale jednoznačně preferuje Nabucco, přes které by plyn proudil od Kaspického moře a Rusku se zcela vyhnul.

Rivalitu mezi oběma tábory podtrhl ruský premiér Vladimir Putin, který těsně před začátkem summitu svou účast nečekaně odvolal. Podle agentury AP byly hlavním důvodem zřejmě spory s Bulharskem právě o realizaci projektu South Stream.

Summit svolalo právě Bulharsko, které spolu s řadou dalších evropských zemí zasáhlo lednové zastavení dodávek plynu velmi tvrdě.

Závěrečná deklarace ze summitu volá především po rychlém rozvoji mezinárodní infrastruktury na přepravu zemního plynu a po výstavbě nových plynovodů a terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG). Nutná je také tvorba dostatečných strategických rezerv.

"Abychom v příštích 20 letech plnili cíle hospodářského rozvoje a ochrany klimatu, poptávka po dovozu zemního plynu v Evropě se zvýší, což si vyžádá nové projekty, které poskytnou diverzifikované zásobování energiemi, zdroje a přepravní cesty na dopravu plynu," píše se v dokumentu ze summitu.

Přestože Nabucco i South Stream zatím existují pouze jako projekty, South Stream má zřejmě větší šanci na úspěch. O projektu Nabucco se hovoří už sedm let, jeho realizaci ale zpochybňují dodávky plynu. Projekt totiž zatím nemá zajištěn dostatek suroviny a nelze vyloučit, že se nakonec bude muset alespoň částečně spolehnout na plyn z Ruska. Právě tato nejistota až dosud odrazovala investory.

Nejasností kolem životaschopnosti projektu Nabucco využívá Rusko a Čína, které se snaží uzavřít smlouvy na dodávku plynu ze střední Asie. Právě na tuto oblast jako na zdroj suroviny ale spoléhá Nabucco.

Ruský ministr energetiky Sergej Šmatko, který se schůzky zúčastnil místo Putina, se snažil vyzdvihnout údajné přednosti projektu South Stream. Ten podle něj bude garantovat levnější plyn než Nabucco. Někteří pozorovatelé proto už dříve naznačili, že projekt Nabucco může skončit fiaskem, ačkoliv zastánci projektu tvrdí, že poptávka po energiích bude v Evropě tak silná, je zde místo pro více projektů.

Vyslanec americké vlády Richard Morningstar na summitu řekl, poptávka po zemním plynu v celém světě loni dosáhla asi tří bilionů metrů krychlových. Do roku 2015 se ale podle něj vyšplhá na 3,5 bilionu m3. Diverzifikace energetických zdrojů je tak podle něj pro Evropu nezbytná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK