Včelaři: Úroda medu by mohla být lepší než loni, ceny zůstanou

26.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Letošní úroda medu by mohla být lepší než loňská, stavy včelstev po zimě jsou totiž vyšší než na jaře 2008. Zatímco loňskou zimu nepřežilo zejména kvůli epidemii varroázy zhruba 120.000 včelstev, letos odhadují včelaři až šestkrát menší úhyn. ČTK to řekl místopředseda Českého svazu včelařů (ČSV) Miloslav Peroutka. Cena medu, která se v lednu pohybovala kolem 100 až 130 korun za kilogram, by se podle něj neměla výrazně změnit.

Mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben zlepšení stavu včelstev přičítá jejich včasnému ošetření. Podle něj včelaři vyslyšeli výzvy ze strany SVS a Výzkumného ústavu včelařského a před zimou či brzy na jaře aplikovali vakcíny proti smrtící nemoci včel.

"Vzhledem k tomu, že nákazová situace v chovech včel je v letošním roce velmi dobrá a zima byla pro včely poměrně příznivá, odhadujeme, že úhyny budu maximálně do deseti procent stavů včelstev, spíše okolo 20.000," uvedl Peroutka.

Včelaři loni zazimovali zhruba 461.000 včelstev, což bylo téměř o 60.000 méně než o rok dříve. Snížení jejich stavů nebylo tak drastické, protože polovinu včelstev se během loňského roku podařilo obnovit, když včelaře podpořily stát i kraje. Podle Peroutky by však podpora měla být do budoucna ještě výraznější.

"Na tuto skutečnost upozornil ve svém usnesení i Evropský parlament na konci roku 2008," podotkl Peroutka. Pozitivem podle něj je, že kraje stále více uvolňují peníze pro začínající včelaře.

"Úbytek včelstev by způsobil v zemědělství zásadní problémy, bylo tedy třeba rychle a účinně reagovat, zajistili jsme 25 milionů korun, a díky těmto dotacím se podařilo velkou část včelstev obnovit," zdůvodnil pomoc ministerstva zemědělství jeho mluvčí Petr Vorlíček.

České, ale i evropské včelařství dlouhodobě trápí úbytek a rostoucí věkový průměr včelařů. Loni bylo v ČR něco přes 47.000 včelařů, zhruba o 1800 méně než v roce 2007. Zlepšit tento stav se svaz snaží například pořádáním přednášek a besed ve školách po téměř celém Česku, kde působí také zhruba 100 aktivních včelařských kroužků mládeže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK