Ministři EU schválili jednání o volném obchodu s Kanadou

27.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 27. dubna (ČTK) - Ministři zahraničí Evropské unie se dnes shodli na zahájení bilaterálních rozhovorů o volném obchodu s Kanadou. Jednání by měla oficiálně začít 6. května na summitu EU-Kanada v Praze, sdělil mluvčí českého předsednictví.

EU a Kanada se loni v říjnu dohodly, že budou usilovat o "komplexní hospodářskou dohodu", která by posílila vzájemný obchod snížením cel, uvolněním investic a spoluprací na regulaci a pravidlech určování původu zboží. Oba partneři by z takové dohody měli získat celkem přes 20 miliard eur ročně (asi 570 miliard Kč), uvádí se ve společné studii Bruselu a Ottawy.

Určité výhrady k zahájení rozhovorů s Kanadou vyjádřila Francie, která poukazovala na rizika plynoucí ze špatného ekonomického klimatu. Její obavy však minulý týden vyjednavači v rámci EU odstranili, uvedla agentura Reuters.

Jednání o uvolnění obchodu mezi EU a Kanadou by se mohla stát novým impulzem pro oživení rozhovorů o liberalizaci světového obchodu. Takzvané katarské kolo, které v rámci Světové obchodní organizace (WTO) začalo již v roce 2001, se v posledních letech dostalo do slepé uličky a letos se činí pokusy o jeho obnovení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK