Pražská burza na úvod týdne oslabila o více než procento

27.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Pražská burza na úvod nového týdne oslabila. Nepomohlo jí ani výrazné posílení cenných papírů společnosti Orco v průběhu dnešního obchodování. Nedařilo se především akciím CME, Unipetrolu a bankovnímu sektoru. Hlavní index PX ztratil 1,21 procenta na 824 bodů, vyplývá z údajů burzy.

"Víkendové zprávy o hrozbě epidemie chřipky šířící se ze zámoří nepříznivě ovlivnily obchodování s akciemi v celé Evropě. Většina evropských národních indexů ztrácí, přičemž nejvíce jsou postiženy tituly z turistického sektoru, u nichž lze očekávat potíže spojené s možnou panikou z pandemie," uvedl Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky.

Na pražském trhu si největší ztráty připsaly cenné papíry mediální společnosti CME, která ztratily 4,69 procenta na 345,50 koruny. Petrochemický holding Unipetrol si pohoršil o téměř čtyři procenta na 114,74 Kč. Rakouská banka Erste odepsala 1,22 procenta na 412,50 koruny a cenné papíry Komerční banky klesly o více než dvě procenta na 2404 Kč. Operátor Telefónica O2 ztratil 2,23 procenta na 403,80 koruny.

Výrazně v černých číslech se dnes po celý den pohybovaly akcie developera Orco. Jejich obchodování muselo být dopoledne na čtvrt hodiny přerušeno kvůli příliš rychlému posilování. Akcie Orka dnes uzavřely o 19,97 procenta silnější na 204,50 Kč. Podle Adamkoviče poprvé po téměř třech měsících uzavřely nad hodnotou 200 korun za akcii.

Růst o 3,40 procenta na 751 korun si připsaly akcie pojišťovny VIG. Energetická společnost ČEZ dnes posílila o čtvrt procentního bodu na 803,50 Kč.

Dnes se naposledy obchodovaly akcie farmaceutické společnosti Zentiva, které na závěr odepsaly 1,02 procenta na 1067 Kč. "Poslední obchod na tomto titulu se odehrál za 1059 korun," dodal Adamkovič. Cenné papíry Zentivy bude možné nadále prodávat a nakupovat na burze RM-Systém. Tento trh nejprve ukončí obchodování s akciemi Zentivy na oficiálním trhu od 28. dubna stejně jako pražská burza, ale od 30. dubna akcie Zentivy převede na takzvaný volný trh, kde nejsou tak přísné informační povinnosti pro emitenty.

V systému pro nejlepší cenné papíry SPAD byly dnes na pražské burze uzavřeny obchody za více než 1,1 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je 4,14 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK