Koruna oslabila na 20,33 Kč/USD a 26,69 Kč/EUR

27.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Česká měna dnes oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám, k americkému dolaru výrazněji. Kolem 17:00 koruna k dolaru klesla na 20,33 Kč/USD; vůči euru v porovnání s pátečním závěrem oslabila mírněji na 26,69 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance obavy z prasečí chřipky zasáhly i středoevropské měny. "Řada investorů totiž považuje region za rizikovější než regiony jiné," zmínil.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk doplnil, že středoevropské měny dnes opět sledovaly vývoj na akciích. Vedle toho vyšla další horší makročísla v Polsku a narostly pochybnosti, zda je země schopna zavést euro podle původního plánu. Polská vláda však dál označuje rok 2012 jako možný termín zavedení společné měny, uvedl Vlk.

Dolar dnes neovlivnila žádná důležitá čísla z ekonomiky ani firemní sféry. Podle Vlka mu však stále pomáhá vyšší opatrnost investorů, kteří dávají přednost méně rizikovým aktivům. Jeho kurz během dne posílil až na 1,3090 USD/EUR, kolem 17:00 stál na 1,3129 USD/EUR.

Pikora poznamenal, že pokud by panika v souvislosti s prasečí chřipkou dále gradovala, mohl by dolar krátkodobě ještě více posílit. Z dlouhodobého pohledu by tento faktor podle něj neměl hrát pro kurz roli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK