Americké akcie šly dopoledne oběma směry

27.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. dubna (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne na Wall Street šly oběma směry. Investory vystrašil nový typ prasečí chřipky, který postihl především Mexiko, USA a Kanadu a šíří se dál. Na trh se ale vrátila stabilita, když automobilový koncern General Motors přišel s rozsáhlým plánem reorganizace. Emise GM díky tomu vyskočila o 29 procent, napsala agentura AP.

Index Dow Jones v poledne newyorského času posílil o 0,4 procenta na 8110,5 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite se v 18 hodin SELČ zvýšil na 1697,2 bodu se ziskem jedné pětiny procenta, ukázaly stránky Yahoo! Finance.

GM oznámil, že do konce příštího roku zruší v amerických továrnách zhruba 21.000 pracovních míst. Podnik také hodlá požádat vládu, aby souhlasila se splacením poloviny poskytnutých státních úvěrů jeho akciemi. Vláda by se tak stala většinovým akcionářem koncernu.

Automobilka, která podle svých internetových stránek zaměstnává po celém světě téměř 245.000 lidí, plánuje snížit počet svých továren v USA na 34 ze současných 47. Hodlá se také zbavit značky Pontiac a zredukovat prodejní síť. Rozsáhlá restrukturalizace podniku je podmínkou pro získání dodatečné státní pomoci.

Jedinou zemí, odkud jsou hlášena úmrtí na prasečí chřipku, je stále Mexiko. Ve Spojených státech, kde je zatím potvrzeno dvacet onemocnění touto chorobou, dnes ministryně zahraničí Hillary Clintonová řekla, že USA berou tuto hrozbu velmi vážně. Vyslovila se proto pro opatrnost při cestách do Mexika.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes ale vzdor poplašným zprávám ze světa oznámila, že nedoporučuje cestování omezovat. Generální ředitel Světové veterinářské organizace se zase vyslovil proti jakémukoli omezení obchodu s prasaty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK