Valná hromada ČEB schválila navýšení kapitálu na 2,95 mld. Kč

28.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Valná hromada České exportní banky (ČEB) dnes schválila navýšení základního kapitálu banky z dvou miliard korun na 2,95 miliardy korun. Cílem tohoto kroku, který patří mezi vládní protikrizová opatření, je podpora exportérů, zejména vytvoření dostatečného prostoru pro poskytování státní podpory vývozu. Banka o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

K navýšení základního kapitálu banka využije 650 milionů korun od státu a 300 milionů ze státní pojišťovny EGAP. "Po realizaci tohoto navýšení bude podíl státu 72,9 procenta a podíl EGAP 27,1 procenta," uvedla banka.

Čistý zisk ČEB loni stoupl podle mluvčího banky Jana Stolára na 195 milionů korun z předloňských 80 milionů korun. Bilanční suma ČEB meziročně stoupla téměř o 24 procent na 42,5 miliardy korun.

Banka podepsala v roce 2008 smlouvy v celkové výši 20,5 miliardy korun, což je o šest procent více než v roce 2007. "Více než 75 procent nově podepsaných smluv vytvořilo podmínky pro financování vývozu zejména velkých investičních komplexů do zemí Společenství nezávislých států a zvláště do Ruské federace," uvedla banka. Celkový stav úvěrů vzrostl bance z 23,8 miliardy na 32,3 miliardy korun. Objem úvěrů poskytnutých na financování malých a středních podniků vzrostl v meziročním srovnání z 390 milionů na 497 milionů korun.

Státem vlastněná ČEB zprostředkovává státní podporu vývozu poskytováním a financováním vývozních úvěrů a dalších služeb, jež s exportem souvisejí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK