Paroubek bude po Fischerovi požadovat snížení platů manažerů

28.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Předseda ČSSD Jiří Paroubek bude po designovaném premiérovi Janovi Fischerovi požadovat snížení platů manažerů firem se státní účastí. Tarifní složky platů by měly klesnout nejméně o třetinu, ale spíše o polovinu a nadtarifní složky o mnohem více. Šéf nejsilnější opoziční strany to řekl na dnešní tiskové konferenci po zasedání poslaneckého klubu své strany. Paroubek se s Fischerem setká dnes odpoledne.

Středočeský hejtman David Rath se k Paroubkovu požadavku připojil a uvedl, že nebude dávat dotace z veřejných peněz Českým drahám, když se platy managementu nesníží. Podotkl, že generální ředitel drah má pětinásobně větší plat než krajský hejtman. Nehorázné podle něj je dávat peníze daňových poplatníků firmě, která je dlouhodobě ve ztrátě, jako dráhy.

Platy manažerů firem se státní účastí byly podle Paroubka nastaveny v době hospodářského růstu a dnes neodpovídají ani stavu hospodaření těchto firem ani ekonomické realitě. Šéf ČSSD se prý rozhodl požádat Fischera, protože vláda v demisi Mirka Topolánka (ODS) se k tomu nemá. Soudí, že je to zřejmě z důvodů dalšího angažmá jejích členů poté, až odejdou z vládních funkcí.

Manažeři by ale měli mít podle Paroubka sami s ohledem na dosavadní neuspokojivý vývoj sáhnout k tomuto kroku. Protože toho nejsou schopni, bude se prý tomuto kroku osobně věnovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK