Počet udělených patentů v ČR se od vstupu do EU zdvojnásobil

28.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Počet udělených patentů v Česku se od vstupu do EU více než zdvojnásobil zejména díky evropským patentům platných v ČR. Zatímco v roce 2004 bylo v ČR celkem více než 1600 povolených patentů, v minulém roce to bylo již téměř 4800. ČTK to zjistila z výroční zprávy Úřadu průmyslového vlastnictví České republiky (ÚPV) za minulý rok a z informací Jihomoravského inovačního centra (JIC).

Patentová aktivita českých vynálezců ale přesto spíše stagnuje. Patentů udělených národní cestou přes ÚPV bylo loni sice 1280, z toho však domácím přihlašovatelům patřilo pouze 239. Přitom například již v roce 2005 bylo domácím přihlašovatelům uděleno 349 patentů a předloni 227.

Loni byl přitom největší zájem o získání patentu z oboru měření, optiky, fotografie, dopravy nebo stavby. "Mezi přihlášky se loni dostalo i několik nápadů na populární perpetum mobile," řekl ČTK ředitel patentového odboru ÚPV Jaroslav Kozák.

Mezi nejčastější tuzemské přihlašovatele patří Škoda auto, nebo liberecká společnost Elmarco, která se zaměřuje na průmyslovou výrobu nanovláken. V první desítce jsou také tři vysoké školy.

Stát i jednotlivé kraje se snaží vyšší patentovou aktivitu stimulovat. Na výdaje spojené s patentováním je možné získat dotaci jeden milion korun z operačního programu podnikání a inovace. Na tento program bylo určeno 60 milionů Kč a podle agentury CzechInvest je v současnosti registrováno asi 200 žádostí.

Jsou zde i další možnosti pomoci vynálezcům; například Jihomoravské inovační centrum zřídilo jako první v České republice Patentový a licenční fond. "V tomto centru je možné získat bezplatné konzultace a výhodnou půjčku až do výše 400.000 Kč na patentové výdaje," uvedl konzultant centra Kamil Krč.

Patent umožňuje majiteli po určitou dobu, v Česku až 20 let, výlučné užívání. Během této doby se platí udržovací poplatky, které postupem doby narůstají. Poplatky na celé 20cetileté období se v Česku pohybují kolem 170.000 korun. Průměrná doba trvání patentu je však poloviční.

Aktuální otázky z oblasti patentové a průmyslové ochrany v těchto dnech probírají účastníci Evropského patentního fóra, které se koná v Praze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK