Štěch: V Praze budou v květnu demonstrovat desetitisíce lidí

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Na demonstraci odborářů proti dopadům hospodářské krize a jejímu zneužívání na úkor zaměstnanců se v polovině května do Prahy sjede několik desítek tisíc lidí. Novinářům to dnes řekl předseda ČMKOS a senátor za ČSSD Milan Štěch. Odboráři demonstraci na Hradčanském náměstí organizují zejména kvůli tomu, že se v Česku podle nich rychle množí případy, kdy i ziskové firmy zneužívají krizi ve svůj prospěch a chystají se masivně propouštět zaměstnance či snižovat platy.

"Přesné číslo zatím nevíme, ale bude to (účast na demonstraci) řádově v desítkách tisíc. Věřím, že účast na Hradčanském náměstí bude minimálně stejná, jako byla při návštěvě pana prezidenta (Baracka) Obamy " uvedl Štěch, podle kterého do Prahy přijedou také odboráři z Polska, Rakouska, Slovenska, Německa či Chorvatska.

Podle předsedy OS KOVO Josefa Středuly bude květnová demonstrace v Praze patřit mezi největší protesty odborů v historii Česka. "Ze signálů, které mám z OS KOVO, už teď mohu říci, že to bude největší akce, a to i kdyby přišli jenom zástupci OS Kovo, což se nestane," poznamenal.

Odboráři podle Štěcha chtějí na demonstraci protestovat také proti novele zákoníku práce a plánovaným změnám v penzijním systému, které by prý mohly ohrozit úspory občanů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK