Odbory rozdaly sklářům v Karolince peníze z mimořádné podpory

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karolinka (Vsetínsko) 29. dubna (ČTK) - Bývalí zaměstnanci skláren v Karolince na Vsetínsku, které jsou součástí novoborského Crystalexu, dnes dostali peníze z mimořádné třicetimilionové vládní dotace. Odbory mezi 278 lidí, z nichž už většina podnik opustila, rozdělily v hotovosti asi 1,8 milionu korun. Pro řadu sklářů to byly první peníze, které dostali od poslední výplaty v prosinci loňského roku.

Smlouvu o převodu peněz odbory s vládou podepsaly začátkem dubna. Poté obeslali dotazníky asi 3500 zaměstnanců skupiny Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus. Většině lidí, kteří dotazníky s ověřeným podpisem vrátili, zašlou peníze na účty už začátkem příštího týdne. Karolinským sklářům se je ale odbory rozhodly vyplatit přímo.

"Základní odborová organizace požádala, jestli by se peníze nedaly vyplatit hotově. Chtěli je vyplatit co nejdříve, protože tady ta situace je skutečně kritická," řekl dnes ČTK sklářský odborový předák Vladimír Kubinec. Odbory lidem z Karolinky vyplácely od 3000 do 9000 korun, tedy nejvýše 3000 za jeden měsíc.

Převážná většina zaměstnanců skláren už podnik opustila během února a března, posledním výpovědní doba skončí v závěru dubna. V pracovním poměru tak nyní většinou zůstávají jen lidé na nemocenské. Od května by už měli být na pracovních úřadech nebo v nové práci všichni.

"V tomto regionu je to s novým zaměstnáním opravdu těžké. Většina z nich stejně skončí na úřadech práce," popsala šéfka odborů karolinské sklárny Helena Langrová. Vsetínsko má navíc ve Zlínském kraji dlouhodobě nejvyšší míru nezaměstnanosti a lidí na úřadech v posledních měsících výrazně přibývá.

Většina zaměstnanců skláren dostala poslední výplatu loni v prosinci a od té doby zůstali zcela bez prostředků. Dokud byli v pracovním poměru, neměli ani nárok na podporu. Karolinka ani okolní obce, kde bydlí, jim navíc mimořádné půjčky nedává. "Většina lidí tady má vlastní bydlení, splácí hypotéky, takže někdy až nechápu, z čeho ti lidé žijí," dodala Langrová.

Na peníze z mimořádné vládní dotace mají nárok všichni zaměstnanci zkrachovalých skláren, bez ohledu na to, jestli jsou členy odborů, či nikoliv. Dotace má kompenzovat nedostatky insolvenčního zákona, kvůli kterým řada lidí zůstala bez peněz i několik měsíců.

Podniky skupiny Bohemia Crystalex Trading jsou nyní v konkurzu a na případné nové vlastníky teprve čekají. Sklárna v Karolince je v rámci konkurzního řízení nabízena k prodeji společně se základním závodem Crystalexu v Novém Boru. Podle Kubince by se zde výroba pod novým majitelem v ideálním případě mohla rozběhnout už letos v září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK