Emise státních dluhopisů v eurech vynesla Česku 1,5 miliardy eur

29.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Ministerstvo financí prodala na zahraničních trzích státní dluhopisy v celkovém objemu 1,5 miliardy euro (přibližně 40 miliard korun). Dluhopisy jsou splatné v listopadu 2014 a úročeny jsou fixní úrokovou sazbou 4,5 procenta. Výtěžek emise chce ministerstvo využít na refinancování státního dluhu a k financování deficitu státního rozpočtu. MF to dnes oznámilo v tiskové zprávě.

"Tato transakce představuje největší vládní emisi na eurobondovém trhu ze zemí střední a východní Evropy mimo eurozónu od začátku letošního roku," uvedlo MF. Naposledy MF vydalo státní dluhopisy v eurech loni v červnu. Cenné papíry měly splatnost 10 let a jejich celkový objem byl dvě miliardy eur.

Investoři měli podle MF zájem o dluhopisy až za dvě miliardy korun. "Česká republika proto navýšila objem nové emise z původně plánované jedné miliardy euro na 1,5 miliardy euro," uvedlo ministerstvo. Emise byla rozprodána mezi vice než 150 investorů, například z Německa, Velké Británie nebo Rakouska.

"Jsme velmi spokojeni s dosaženým objemem a cenou financování - v rámci jediné transakce jsme tak získali objem financování, který mnohonásobně převyšuje objemy obvykle dosahované v domácích aukcích státních dluhopisů. Obzvlášť jsme přivítali vysoký podíl mezinárodních investorů, kteří se transakce zúčastnili, což nám umožnilo dále diverzifikovat zdroje financování a poskytnout úlevu českému domácímu trhu státních dluhopisů," uvedl k emisi náměstek ministra financí Eduard Janota.

Ministerstvo financí si chce půjčit podle Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2009 nejvýše 148,4 miliardy korun. Na zahraničním trhu by si měla vláda podle plánů MF půjčit maximálně polovinu všech peněz. "Cílem ministerstva je emitovat v průběhu roku alespoň jednu veřejnou emisi eurobondů," uvedlo loni v prosinci MF.

Státní dluh České republiky se loni zvýšil o více než 107 miliard na 999,5 miliardy korun. Na zahraničních trzích si vláda loni půjčila 48,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK