Akcie v reakci na statistiku a Fed rostly

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. dubna (ČTK) - Americké akcie ve středu rostly a připsaly si více než dvě procenta. Reagovaly tak na statistické zprávy o vývoji americké ekonomiky a komentář centrální banky USA (Fed). Ten také pomohl dolaru posílit vůči jenu, avšak k euru dolar oslaboval.

V závěru obchodování index Dow Jones posílil o 168,78 bodu, tedy 2,11 procenta, na 8185,73 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 18,48 bodu, neboli 2,16 procenta, na 873,64 bodu. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 38,13 bodu, čili 2,28 procenta, na 1711,94 bodu.

Hrubý domácí produkt USA sice v prvním čtvrtletí klesal ročním tempem 6,1 procenta, což bylo více než se čekalo, podrobnější údaje však ukázaly, že spotřebitelské výdaje rostou a zásoby se snižují. To znamená, že maloobchodníci i firmy se budou muset nově zásobit zbožím, což by mohlo podpořit výrobu. Zpráva pomohla nahoru hlavně průmyslovým společnostem. Boeing si připsal 4,4 procenta a akcie United Technologies posílily o dvě procenta.

Příznivou náladu na trhu podpořil i měnový výbor Fedu, který po svém zasedání uvedl, že ekonomický výhled se od jeho posledního zasedání v březnu zlepšil. Podle očekávání nechal Fed základní úrokovou sazbu na rekordním minimu v pásmu nula až 0,25 procenta a sdělil, že prozatím úroky ponechá na nízké úrovni.

Rozhodnutí Fedu pomohlo dolaru nahoru vůči jenu, avšak k euru dolar ztrácel. Prohlášení Fedu, že vidí zpomalování poklesu, zlepšilo náladu na trhu a zvýšilo chuť k rizikovým obchodům, což snížilo poptávku po bezpečných investicích, jako je právě jen a dolar.

V závěru obchodování dolar vůči jenu posílil o 1,1 procenta na 97,49 JPY. K euru však oslabil o 0,9 procenta na 1,3265 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK