WSJ: Jednání mezi věřiteli Chrysleru a vládou zkrachovala

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 30. dubna (ČTK) - Jednání mezi věřiteli americké automobilky Chrysler a ministerstvem financí USA, která měla vyřešit otázku firemních dluhů a zachránit firmu před bankrotem, v noci na dnešek zkrachovala. S odvoláním na informované zdroje to dnes napsal list The Wall Street Journal a potvrdily i zdroje agentury AP. Znamenalo by to, že Chrysler s největší pravděpodobností vyhlásí bankrot, uvedly zdroje.

Jednání s věřiteli selhala i přesto, že ministerstvo zlepšilo svou nabídku ohledně výměny odpuštěného dluhu za hotovost. Chrysler musí do konce dnešního dne předložit vládě dohody o snížení nákladů na pracovní sílu a na obsluhu dluhu a smlouvu o alianci s italskou automobilkou Fiat, jinak nebude moci dostat další vládní úvěr.

Dohoda s Fiatem již byla ve středu podle zdrojů na spadnutí a Chrysler se už dohodl na mzdách a pracovních podmínkách s automobilovými odbory UAW. Prezident Barack Obama dnes v noci vyjádřil naději, že jednání budou zdárně dokončena.

Nezbytnou podmínkou nového úvěru od vlády, bez něhož by musel Chrysler vyhlásit bankrot, je však i dohoda s věřiteli. Ministerstvo financí nabízelo věřitelům Chrysleru, aby firmě odpustili dluh ve výši 6,9 miliardy dolarů výměnou za dvě miliardy dolarů v hotovosti a nyní tuto nabídku zvedlo na 2,25 miliardy dolarů.

Osud firmy je tak nyní v rukou asi 40 hedgeových fondů, které drží zhruba 30 procent jejího dluhu. Čtveřice bank, která má 70 procent dluhu Chrysleru, se již s ministerstvem dohodla.

Chrysler již v letošním roce od vlády získal půjčku čtyři miliardy dolarů. Dalších šest miliard dolarů automobilce vláda přislíbila pod podmínkou, že do dneška vytvoří alianci s Fiatem, uskuteční restrukturalizaci dluhu a přiměje odbory k ústupkům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK