Japonské akcie výrazně vzrostly

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. dubna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes výrazně oživil a jeho hlavní index posílil o téměř čtyři procenta. Tokijská burza využila příznivých údajů o průmyslové výrobě v Japonsku a nadějí na oživení globální ekonomiky, a silně rostly zejména akcie velkých vývozců jako Honda Motor.

Tokijský akciový index Nikkei 225 v závěru stoupl o 3,9 procenta na týdenní maximum 8828,26 bodu a vymanil se z předchozího měsíčního minima. Širší index Topix stoupl o 3,2 procenta.

Akcie průmyslových firem rostly díky údajům, podle nichž japonská průmyslová produkce v březnu vzrostla o 1,6 procenta a zaznamenala první nárůst po půl roce. Náladu také zlepšilo vyjádření americké centrální banky, která ve středu sdělila, že pokles ekonomiky USA se zpomaluje. Naději také podnítily údaje, podle nichž v prvním čtvrtletí výrazně oživily spotřebitelské výdaje Američanů, třebaže celá ekonomika dál prudce klesala.

Akcie Hondy posílily o více než sedm procent v reakci na to, že firma předpověděla pro tento rok mírný zisk. O zhruba osm procent se zvýšily akcie výrobce zařízení pro čipy Tokyo Electron a prudce rostly i akcie dalších vývozců jako Canon, Toyota a Kyocera.

Na devizovém trhu kurz jenu po většinu tokijského obchodování klesal, protože růst na akciovém trhu a celkově zlepšená nálada ohledně ekonomiky nutily investory zbavovat se defenzivních pozic v jenech. Ke konci dnes jen smazal ztráty a získal po zprávách, že jednání automobilky Chrysler s věřiteli zkrachovala a firma míří k bankrotu.

Dolar vůči jenu za celý den klesl o 0,5 procenta na 97,19 JPY. Kurz eura, který většinu dne vůči jenu rostl, nakonec klesl rovněž o půl procenta na 129,01 JPY. Dolar k euru byl bez větších změn kolem 1,3300 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK