ČR v čele EU kritizovala Němce a Rakušany za blokování trhu práce

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - České předsednictví Evropské unie dnes kritizovalo Německo a Rakousko za to, že plně neotevřely svůj pracovní trh lidem z osmi novějších unijních států včetně České republiky. Jejich rozhodnutí označilo za nedůvodné. Předsednictví na svých webových stránkách dále konstatovalo, že otevření pracovního trhu nic nebrání a upozornilo, že Německo a Rakousko od pátku zůstanou posledními dvěma zeměmi, které omezení uplatňují.

Vlády Německa a Rakouska informovaly Evropskou komisi, že chtějí omezit přístup občanů osmi členských států EU na své trhy práce i v poslední fázi přechodných období, tedy až do roku 2011. Evropský komisař pro práci a sociální věci Vladimír Špidla ve středu potvrdil, že Německo spolu s Rakouskem ponechají i po 1. květnu pracovní trh částečně uzavřený.

Ve stejný den přitom bariéry zruší Belgie, Dánsko a také Norsko, které není členem EU. Německo a Rakousko zamýšlejí využívat přechodná období pro vstup na pracovní trh až do 30. dubna 2011, kdy budou muset překážky bránící východním sousedům v neomezeném hledání práce rovněž definitivně zrušit.

"České předsednictví je nuceno s politováním konstatovat, že občané pocházející z osmi nových členských zemí (České republiky, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Slovenska a Slovinska) budou muset i nadále s určitými výjimkami žádat v Německu a Rakousku o povolení k zaměstnání. Veškeré dostupné údaje přitom jasně potvrzují, že občané těchto států nepředstavují pro rakouský a německý pracovní trh žádné ohrožení, nevytvářejí tlak na snižování mezd ani neohrožují jejich sociální soudržnost," stojí na stránkách www.eu2009.cz.

Podobný názor má také Špidla, který ve středu uvedl, že sice respektuje právo obou zemí i nadále využívat přechodného období, na druhé straně ale zdůraznil, že i v současné ekonomické krizi by otevření pracovního trhu pomohlo vyřešit mnohé problémy.

Z prohlášení Evropské komise vyplývá, že odůvodnění německého a rakouského rozhodnutí bude v následujících týdnech podrobeno přezkoumání. "Jeho výsledky české předsednictví očekává s důvodným zájmem," stojí na předsednickém webu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK