Volkswagen na Slovensku přeruší od 11. do 15. května výrobu

30.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Německý koncern Volkswagen ve svém bratislavském závodě přeruší po dobu pěti dní od 11. do 15. května výrobu vozidel. Firma se na přerušení výroby dohodla s podnikovými odbory. Společnost Volkswagen Slovakia o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

"Volkswagen Slovakia má pružný výrobní systém, jímž se výrobní kapacita přizpůsobuje přiměřeně poptávce na trhu," uvedl člen představenstva pro personální a finanční oblast Bohdan Wojnar. Od 11. do 15. května mají zaměstnanci ve výrobě možnost čerpat dovolenou z roku 2008 a 2009 nebo náhradní volno. Mohou též využít nástroj překážky v práci na straně zaměstnavatele s náhradou mzdy 66 procent z průměrného výdělku pracovníka.

Přerušení výroby firma využije i na přípravné práce na výrobu vozidel řady New Small Family. Pracovníků výroby převodovek, údržby, administrativy a závodu VW SK v Martině se toto opatření nedotkne.

Továrna v Bratislavě se dosud věnovala výrobě sportovně-užitkových vozidel, k nimž loni přibyla výroba vozů Škoda Octavia. Z výrobních linek bratislavského závodu ale sjíždějí hlavně vozy Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne.

Loni slovenský Volkswagen vyrobil asi 188.000 aut, zatímco v roce 2007 to bylo téměř čtvrt milionu vozů. Za poklesem výroby jsou nepříznivé dopady krize. Kvůli hospodářské krizi továrna tento měsíc na dva týdny přerušila výrobu.

V prvním čtvrtletí letošního roku se provozní zisk celého koncernu Volkswagen snížil podle dnes zveřejněných údajů o 76 procent na 312 milionů eur (8,4 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK