MPSV: Zhoršení životní úrovně se podařilo zabránit změnami daní

01.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. května (ČTK) - Zhoršení životní úrovně domácností se v roce 2008 podařilo zabránit změnami systému daní z příjmů přijatými v rámci reformy veřejných rozpočtů. Vyplývá to z analýzu vývoje příjmů a výdajů českých domácností v loňském roce, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělí předloží vládě.

Při 8,5procentní nominálním růstu hrubé průměrné mzdy dosáhl její reálný nárůst 2,1 procenta. Průměrná nominální mzda dosáhla 23.542 Kč, její kupní síla tak meziročně vzrostla o 480 Kč. Prohloubily se mzdové rozdíly.

"Velmi důležitou skutečností je, že dynamika růstu mezd zůstala v souladu s dynamikou růstu produktivity práce a nevedla ani k prohloubení mzdově-inflačních tlaků, ani k zásadnímu ohrožení konkurenceschopnosti firem," míní MPSV.

"Hospodaření českých domácností v roce 2008 probíhalo v situaci postupného snižování tempa růstu hrubého domácího produktu, vysokého meziročního vzestupu cenové hladiny na trhu zboží a služeb ve druhé polovině roku také zesilujících projevů světové finanční a ekonomické krize ve vnitřní ekonomice (recese v eurozóně, zpomalení spotřeby, rostoucí počet nezaměstnaných, oslabování kursu koruny apod.)," uvedla analýza. I přes působení těchto vlivů se prý podařilo, zčásti i působením opatření v rámci reformy veřejných rozpočtů, zabránit zhoršení životní úrovně domácností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK