MfD: Gazprom od října výrazně zlevní plyn

02.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Cena plynu od ruské společnosti Gazprom, která dodává přes 80 procent tuzemské roční spotřeby, klesne od října o více než polovinu oproti stejnému období loni. Cena by se měla podle Sergeje Komleva z firmy Gazprom Export dostat pod 200 dolarů (zhruba 4000 Kč) za 1000 metrů krychlových plynu, především kvůli poklesu cen ropy. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes s tím, že snížení by se mělo odrazit také v cenách plynu pro tuzemské koncové zákazníky.

V tuzemsku zatím plyn zlevnil od dubna, a to v průměru o tři procenta, a v létě by mohl pokles pokračovat. "Počítáme se zlevněním, ale ne tak výrazným, o jakém mluví někteří analytici," uvedl v minulých dnech předseda představenstva dominantního dodavatele plynu, RWE Transgas, Martin Herrmann. Právě kvůli poklesu cen dodávek z Ruska až o 50 procent analytici hovoří o dvojciferném propadu cen ve druhé polovině roku.

Podle Herrmanna bude další vývoj cen záviset také na kurzu dolaru vůči koruně, který nákup plynu v minulých měsících prodražoval. RWE Transgas podle něj však hlavně bude během roku rozpouštět do cen ztrátu, kterou podnik měl z prodeje plynu loni - právě kvůli kurzovému propadu. Firma prodělala za loňský rok na prodeji plynu konečným zákazníkům 776 milionů korun. Celkový zisk RWE však přesáhl deset miliard korun.

Komlev věří, že se již nebudou opakovat výpadky dodávek plynu do Evropy, jaké se staly letos v lednu. Gazprom podle Komleva už zaplatil Ukrajině za klíčový tranzit přes její území za letošní rok dopředu. Zemi, kterou považuje za viníka sporů, se prý firma snaží vyjít vstříc i tím, že po ní nevyžaduje penále ve výši 600 milionů dolarů. To jí naběhlo za to, že odebírá letos méně plynu, než kolik se zavázala.

Nad Gazpromem, který poptávku evropských zemí po plynu uspokojuje asi z jedné čtvrtiny, má kontrolu stát. Zhruba 80 procent plynu, který Gazprom do Evropy dodává, jde přes ukrajinské tranzitní plynovody. Spor o poplatky, který začátkem roku vedla Moskva s Kyjevem, dodávky plynu přerušil skoro na dva týdny.

V letošním roce Gazprom očekává pokles vývozu plynu do Evropy na 140 miliard metrů krychlových z loňských 179 miliard. Snížení způsobují ekonomická a finanční krize, které se negativně podepisují i na poptávce po plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK