Těžba plynu ruského Gazpromu se v dubnu propadla nejníž za 10 let

02.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. května (ČTK) - Těžba zemního plynu u největšího ruského dodavatele Gazprom se v dubnu propadla meziročně o zhruba čtvrtinu na nejnižší úroveň za poslední desetiletí. Pokles ruské těžby se prohlubuje v reakci na ekonomickou krizi, která sráží evropskou poptávku po této surovině. Těžba ropy v Rusku se nyní naopak zvyšuje.

Podle dnešních údajů ruského ministerstva energetiky snížil Gazprom produkci plynu v dubnu na 1,15 miliardy krychlových metrů denně. V meziročním srovnání byla jeho těžba nižší o 28 procent a proti březnu klesla o sedm procent. Gazprom se na ruské těžbě plynu podílí asi 80 procenty a má monopolní kontrolu nad jeho vývozem.

Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že produkce plynu oživí ve druhém pololetí, kdy ceny plynu klesnou na sníženou úroveň cen ropy, od nichž se odvozují s půlročním až devítiměsíčním zpožděním. Cena plynu od Gazpromu má na českém trhu klesnout od října o více než polovinu oproti stejnému období loni, sdělil podle dnešní Mladé fronty Dnes Sergej Komlev z firmy Gazprom Export.

Firma Novatek, která je druhým největším ruským těžařem plynu, vytěžila za celý duben 2,5 miliardy kubíků plynu, což bylo zhruba stejně jako před rokem. Firma plánuje zvýšit letošní produkci o deset procent, Gazprom však plánuje požádat nezávislé producenty o omezení těžby, čímž by se s ním podělily o dopad poklesu poptávky.

Celková ruská produkce plynu dosáhla v dubnu 1,47 miliardy kubíků denně. To bylo o 23 procent méně než před rokem a o osm procent méně než v březnu.

Těžba ropy v Rusku se v dubnu zvýšila meziročně o 1,3 procenta na 9,85 milionu barelů denně. Rusko v důsledku nedostatečného rozvoje produkce zažilo loni jednoprocentní pokles těžby ropy a nebylo schopno využít prudkého růstu cen z první poloviny minulého roku. To znepokojilo vládu, jejíž rozpočet je silně závislý právě na příjmech z exportu ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK