ČEZ má zájem o dvě polské teplárny a teplárenské sítě

03.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Energetická společnost ČEZ má zájem o polské teplárny v městech Bytom a Zabrze a teplárenské sítě. Polské firmy se nacházejí v blízkosti elektrárny Elcho, kterou ČEZ ovládá. Napsal to dnes týdeník Týden na svých internetových stránkách s odvoláním na generálního ředitele firmy ČEZ Polska Petra Ivánka.

Nejprve se mají v září privatizovat obě teplárny. "Na jihu Polska - v sousedství našeho Elcha - se budou prodávat dvě teplárny EC Zabrze a EC Bytom, které vyrábí elektřinu a teplo," uvedl Ivánek. Poté by měl následovat prodej distribučních sítí ve vlastnictví měst Ruda Śl‹ska, Bytom a Zabrze. "Intenzivně to monitorujeme," poznamenal Ivánek s tím, že pokud bude soutěž vyhlášena, hodlá se jí ČEZ zúčastnit.

Energetické zdroje se nacházejí poblíž elektrárny Elcho, kterou ČEZ koupil před třemi lety. Ta leží osm kilometrů od Katovic. "Je to obrovský teplárenský trh, který sousedí s naší elektrárnou, kde máme volnou kapacitu tepla," upozornil Ivánek. "Myslíme si, že můžeme dát konkurenční nabídku na odkup a smysluplné provozování té sítě," dodal. Distribuční sítě by podle Ivánka bylo z provozního hlediska vhodné propojit.

ČEZ v Polsku vedle podílu v elektrárně Elcho ovládá téměř sto procent černouhelné elektrárny Elektrownia Skawina. Podle dřívějších informací se ČEZ hodlá zapojit také do připravované privatizace polských energetických firem Tauron a ZE PAK, v hledáčku tuzemské firmy se údajně pohybují také státní společnosti Enea a důl Bogdanka.

Přístup polské vlády k privatizaci energetického sektoru se změnil po příchodu liberální vlády premiéra Donalda Tuska, která je k prodeji polských firem ochotnější. Svou roli mohla sehrát i finanční krize, napsal Týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK