Asijské akcie prudce zpevňují, někde o více než pět procent

04.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul/Tokio 4. května (ČTK) - Ceny akcií na burzách v Asii dnes prudce zpevňují a někde zisky hlavních indexů přesahují i pět procent. Akciím pomáhá jednak optimismus ohledně vyhlídek americké ekonomiky, důvodem k růstu je ale také to, že postupně odeznívají obavy z dopadů prasečí chřipky. Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru k japonskému jenu, k euru však americká měna oslabovala.

Nejvýraznějšího nárůstu dosahovaly akcie na Tchaj-wanu, kde hlavní index vykazoval růst o 5,6 procenta. Akciový trh těžil ze zlepšení vztahů mezi ostrovem a kontinentální Čínou, díky čemuž akcie zpevnily už minulý týden. Trh reaguje mimo jiné na rozhodnutí tchajwanských úřadů povolit institucím z kontinentální Číny investovat do tchajwanských akcií.

Velmi vysokého růstu dosahovaly také akcie v Hongkongu, kde si hlavní index připsal 4,2 procenta. Čínské akcie v Šanghaji si připsaly zisk 2,8 procenta, index indických akcií měl asi v polovině obchodování zisk asi 4,7 procenta.

Wall Street v pátek mírně zpevnil, duben byl pro něj ale neúspěšnějším měsícem za posledních devět let. Americká ekonomika je zdaleka největší na světě a představuje klíčový exportní trh pro řadu asijských firem.

"Objevují se nadějné známky, že Spojené státy krizi překonají," podotkl k situaci na trhu hlavní analytik makléřské společnosti Fulbright Securities v Hongkongu Francis Lin.

Americký zpracovatelský sektor v dubnu vykázal nejlepší výsledky od září minulého roku, kdy současná finanční krize nabrala na intenzitě. Pomohly především nové zakázky, což odráží vyšší výdaje firem i spotřebitelů. Vyšší jsou dnes i ceny termínových kontraktů na americké akcie, což naznačuje, že Wall Street by měl v růstu zatím pokračovat.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru k jenu, kde vystoupil na 99,48 z předchozích 99,10 JPY. K euru ale dolar oslabil na 1,3323 z 1,3268 USD. Hnací silou je hlavně lepší vývoj ekonomických indikátorů, díky čemuž se znovu zvyšuje zájem o riskantnější transakce. V takové situaci se hlavně snižuje kurz jenu.

Větší důvěra investorů v oživení globální ekonomiky nahrává měnám, které jsou více úročeny. To je většina takzvaných komoditních měn, což je třeba australský či kanadský dolar. V Japonsku se ale až do čtvrtka neobchoduje a den volna má dnes i Londýn, takže objemy obchodů byly v Asii slabší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK