Euro.cz: Distributor mobilů GSMobile Group zkrachoval

04.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Společnost GSMobile Group, která patřila mezi tři největší distributory mobilů na českém trhu, zkrachovala. Firma přišla především kvůli ekonomické krizi o většinu provozních úvěrů potřebných na financování nákupu nových telefonů. Informoval o tom server Euro.cz s odkazem na několik na sobě nezávislých zdrojů.

"GSMobile se potýkala s nedostatkem provozních financí, situace vyvrcholila poté, co jí banky o více než polovinu snížily provozní úvěry. To bylo v byznysu, kde se splatnost některých odběratelů pohybuje na hranici dvou měsíců či ještě více, smrtící," cituje Euro.cz svůj zdroj. Firma, která na českém trhu zastupovala všechny významné výrobce mobilních telefonů, je od 5. března v konkurzu, napsal server Euro.cz.

Ještě před vyhlášením konkurzu ukončila podle serveru kvůli výpadkům v dodávkách telefonů spolupráci s GSMobile Group společnost Datart. "Zhoršovala se dostupnost zboží, rychlost dodávek. Některé nasmlouvané modely nebyly dodány vůbec nebo s velkým zpožděním. Takové výkyvy jsou problém. Spolupráce uvadala, proto jsme asi před půl rokem začali hledat jiného dodavatele," sdělil Euro.cz šéf Datartu Pavel Sláma.

GSMobile Group vyhlásila úpadek již letos na počátku února. Firma tehdy dlužila po splatnosti přes 82 milionů korun a nebyla schopná své závazky splácet. Firma se od roku 2007 pokoušela najít strategického investora, což se jí nepovedlo. Nepodařilo se jí ani získat od bank finanční prostředky, které by jí umožnily dluhy věřitelům zaplatit.

GSMobile vznikla v roce 2001 transformací společnosti GSMobil CZ Communication založené o čtyři roky dříve. V roce 2006 firma vykázala tržby přes 1,4 miliardy korun a měla zisk téměř 4,5 milionu Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK