Vláda schválila návrh na zavedení "černé listiny" firem

04.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Odstupující kabinet Mirka Topolánka schválil návrh novely zákona o veřejných zakázkách. Po předposledním zasedání vlády to řekl premiér. Součástí návrhu je i zavedení "černé listiny" dodavatelských firem, které se o veřejné zakázky uchází.

"Pokud uchazeč předloží v rámci prokázání kvalifikace lživé údaje, bude sankcionován zákazem plnění jakýchkoli veřejných zakázek po dobu tří let a zároveň bude evidován ve veřejně přístupném rejstříku," sdělilo minulý týden ČTK ministerstvo pro místní rozvoj, které návrh předložilo spolu s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Právě ÚOHS bude institucí, kterou by měla novela zákona posílit. Převod směrnice EU do českého zákona o veřejných zakázkách má totiž zvýšit kontrolu nad zadávacím řízením rozšířením pravomocí úřadu. Podle návrhu bude mít možnost uložit zákaz plnění smlouvy, pokud zadávací řízení nebylo řádně zveřejněno, nebo smlouva byla uzavřena ve lhůtě pro podání námitek. Úřad ovšem bude moci ve veřejném zájmu od uložení sankce upustit.

Zadávací řízení by se podle návrhu mělo zjednodušit. Kvalifikace se bude prokazovat pouze kopiemi, následně před podpisem smlouvy může zadavatel požadovat po vítězi originály dokladů. V rámci zjednodušení se má změnit také doručování. Nově má být vázáno na odeslání, nikoli na doručení písemností.

Předkladatelé návrhu si od něj slibují také zvýšení transparentnosti výběru dodavatelů. Ve zjednodušeném podlimitním řízení bude totiž zadavatel povinen hodnotit všechny došlé nabídky. V rámci zprůhlednění bude upraven i institut losování. Návrh zavádí možnost kontroly losovacího zařízení účastníky losování.

Novela zákona o veřejných zakázkách je převedením evropské normy do českého práva. Česko by se jejím případným nepřijetím vystavilo silnému riziku žaloby ze strany Evropské komise. Zároveň je návrh podle MMR motivován snahou o zlepšení prostředí pro zadávání veřejných zakázek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK