Analytici: Komerční bance klesne čtvrtletní zisk o čtvrtinu

05.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Komerční bance, třetí největší bance v tuzemsku podle objemu aktiv, v prvním čtvrtletí podle průměrného odhadu analytiků meziročně klesl zisk o čtvrtinu. Čistý zisk po menšinových podílech by měl činit zhruba 2,25 miliardy korun, míní odborníci oslovení ČTK. Ve stejném období loni vykázala banka zisk přes tři miliardy korun. Výsledky Komerční banka oznámí ve čtvrtek.

Na výsledcích Komerční banky se podle očekávání projeví hospodářská recese a s ní související horší splácení úvěrů klienty a pomalejší růst úvěrů a vkladů. Náklady rizika, tedy tvorba rezerv a opravných položek, by se mohly meziročně zvýšit několikanásobně na možná až více než dvě miliardy korun. Ke klientům Komerční banky patří například obchodník s elektřinou Moravia Energo, jenž zkrachoval.

"Komerční banka vstupuje do hospodářského roku, který pro ni, stejně jako pro ostatní banky v regionu, bude nesporně nejsložitější za poslední léta," uvedl analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka.

Na druhou stranu se Komerční bance podle analytika firmy BH Securities Petra Hlinomaze vrátilo 200 milionů korun, o které přišla kvůli chybně nastaveným poplatkům za karetní transakce s některými bankami v minulých létech.

Z hlavních konkurentů Česká spořitelna, banka s největším objemem aktiv a počtem klientů v tuzemsku, snížila v letošním prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk o 6,9 procenta na tři miliardy korun ze 3,23 miliardy Kč v prvním čtvrtletí 2008. Erste Bank, majitelce České spořitelny, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk po menšinových podílech meziročně o 26 procent na 232,1 milionu eur (6,2 miliardy korun). ČSOB zveřejní údaje 14. května.

Akcie Komerční banky se dnes v 10:40 obchodovaly na pražské burze za 2785 korun, což znamenalo pokles přibližně o půl procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK