Menší města a obce zavádějí kvůli krizi úsporná opatření

05.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Menší města a obce zavádějí úsporná opatření, upravují svoje výdaje, zejména na investice a opravy místní infrastruktury, a chtějí po zbytek roku hospodařit velice opatrně. Důvodem těchto kroků je negativní vývoj tuzemské ekonomiky, kvůli kterému se jim propadly příjmy z rozpočtového určení daní. ČTK to dnes sdělil výkonný místopředseda Svazu měst a obcí České republiky (SMO ČR) Jaromír Jech.

Pokladní plnění za duben, které ministerstvo financí zveřejnilo tento týden, dokonce ukazuje záporné inkaso u daně z příjmů fyzických osob - podnikatelů ve výši tří miliard korun, což je situace, se kterou se obce zatím vůbec nesetkaly.

"Běžné finance na provoz již nenabízejí velký prostor pro další snižování. Naše příspěvkové organizace musely předložit návrh změny rozpočtů, které povedou k poklesu čerpání příspěvku ve výši 7,5 procenta, u města jde pak o úspory pět procent," řekla místopředsedkyně SMO ČR a současně starostka Bělé pod Bezdězem Daniela Pastorková. Tyto úpravy se týkají právě oprav nebo investic.

"Zastaveny jsou rekonstrukce obecních budov, chodníků a místních komunikací. Údržba zeleně se omezuje na nejnutnější udržovací práce. Na neurčito jsou odloženy opravy církevních staveb a přísněji posuzujeme výdaje na provoz obecního úřadu. Nákupy materiálu provádíme pouze v nezbytně nutném rozsahu," doplnil například starosta jihomoravské Sokolnice Jiří Životský.

Současně se ale ukazuje, že řada starostů nastavila své rozpočty opatrně, čemuž přizpůsobili také své výdaje. "V tom letošním počítáme s daňovými příjmy na úrovni roku 2006. Za první čtvrtletí zatím sice registrujeme přebytek, ale nadále hospodaříme obezřetně," uvedl starosta obce Čermná nad Orlicí a předseda Komory obcí SMO ČR.

Propad příjmů obcí a měst podle aktuálních odhadů SMO ČR bude v letošním roce přibližně 13 miliard korun. Tyto predikce ale zahrnují pouze vývoj bez dopadů všech možných protikrizových opatření. "Nejistota ohledně vývoje daňových příjmů velmi zhoršuje možnost obcí rozhodovat o svém dalším rozvoji. Svaz požádal ministerstvo financí o pravidelné informace a odhady dalšího vývoje. Zároveň členské obce informujeme o aktuálním inkasu daňových příjmů a odhadovaných dopadech změn v legislativě," podotkl předseda SMO ČR Oldřich Vlasák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK