Noví majitelé chtějí výrobu skla v Poděbradech obnovit do října

05.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Poděbrady (Nymbursko) 5. května (ČTK) - Nejpozději za pět měsíců chtějí noví majitelé obnovit výrobu skla v poděbradských Sklárnách Bohemia, které produkci zastavily loni v září. Podnik ze zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) koupila společnost Crystal BOHEMIA, za níž stojí skupina místních podnikatelů. ČTK to dnes řekl předseda dozorčí rady Pavel Louda.

"O tom, za jak dlouho budeme schopni obnovit výrobu, máme jasno již několik měsíců. Čekali jsme jen na rozhodnutí věřitelského výboru a následně soudu. Čím déle se to táhlo, tím to nyní bude samozřejmě těžší," řekl Louda. Prodej svými námitkami dlouho blokovaly věřitelské banky, které kritizovaly propojení společnosti s bývalým vedením. Členem představenstva je totiž ředitel zkrachovalých Skláren Bohemia Jaroslav Seifrt, předsedou představenstva je jeho syn. Městský soud v Praze však minulý týden prodej schválil.

"Za současných podmínek jsme schopni rozjet výrobu nejpozději za pět měsíců, v ideálním případě i za tři," sdělil Louda. Firma prý počítá s tím, že bude na obnovu výroby potřebovat 300 až 320 lidí. "Bude to problém jen částečně, obtížně se nám budou shánět především kvalifikovaní pracovníci," podotkl Louda.

Společnost je prý v kontaktu i s nymburským úřadem práce. Tam je podle Loudy v současné době zaregistrováno ještě asi 180 lidí z bývalých skláren. "Tady v Poděbradech na obnovení výroby čeká spousta lidí, řada z nich mi prošla kanceláří," řekl ČTK již minulý týden odborový předák poděbradských skláren Jaromír Žatečka. Po odstávce výroby přišla o práci většina ze zhruba 440 zaměstnanců.

Firmu nyní čeká zajišťování zakázek a obnovení vazeb s odběrateli. "S odkupem skláren jsme samozřejmě převzali i některé jejich odběratelské kontakty. Samozřejmě ovšem ne všechny," řekl Louda. Společnost právě z tohoto důvodu chtěla sklárny koupit co nejrychleji, v prosinci dokonce přišla se stomilionovou nabídkou, kterou však později stáhla. Nakonec prodej stál 61 milionů korun.

Na objemu zakázek by se mělo podle Žatečky projevit pozitivně i to, že nevyrábí například sklárna ve Světlé nad Sázavou. S tím souhlasí i Louda. "Samozřejmě nám to může pomoci, ale Světlá měla částečně jiné klienty než Poděbrady. Důvod k velkému optimismu to sám o sobě není," dodal.

Sklárny Bohemia začaly fungovat v roce 1877. Během své existence už několikrát přerušily provoz. Poprvé kvůli dluhům v roce 1886, během krize v 30. letech měla být továrna zbourána. Velká modernizace nastala v 50. letech, v roce 1993 byly sklárny privatizovány a v roce 1999 se staly součástí skupiny BCT. Ta je od loňského září kvůli nedostatku provozního kapitálu v insolvenčním řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK