Koruna dnes stagnovala na pondělních hodnotách

05.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Česká měna dnes při klidném obchodování stagnovala kolem pondělních závěrečných hodnot. Krátce po 16:00 stála na 26,52 Kč/EUR a 19,84 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory se zdá, že je jen málo spekulantů, kteří chtějí otevírat nové pozice ve dvou zkrácených pracovních týdnech po sobě. Obchody jsou podle něj evidentně hlavně klientsky motivované kvůli platebnímu styku. "Dopoledne jsme viděli maličké oslabení, ale odpoledne se kurz vrátil, takže z většího nadhledu stagnuje," uvedl.

Investoři podle Pikory naprosto ignorovali zprávu, že post ministra financí bude v překlenovací vládě zastávat dosavadní náměstek ministra Eduard Janota. "Politická škatulata investory moc nezajímají," dodal s tím, že finanční trh by nejspíš reagoval jen na jméno, kterého by se skutečně "zděsil".

"Z technického pohledu je před korunou nyní dobře bráněná hladina 26,40 Kč/EUR. Očekáváme proto, že pokud se nedozvíme nějakou převratnou zprávu, neuvidíme v nejbližší době již výrazný tlak na její překonání. Adeptem na překvapení je ale ČNB, jejíž bankovní rada má ve čtvrtek zasedání," míní Pikora.

Dolar dnes nejprve prudce posílil a následně opět prudce oslabil. Kurz se tak vrátil, kde byl v noci. Aktuálně je těsně pod 1,337 USD/EUR.

V pozadí ranního posílení stálo podle Pikory hlavně vybírání zisků institucionálních investorů. Ti již podle něho usoudili, že se rizika otáčejí v neprospěch eura. Během dne se však vrátil optimismus na akciové trhy a zejména menší hráči si dodali odvahu k dalšímu nákupu eura. Velcí institucionální hráči se ale na dnešním posílení eura nepodíleli, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK