Euro a iDnes: Mze předběhlo antimonopolní úřad

05.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Ministerstvo zemědělství (MZe) podle informací serverů iDnes a Euro.cz již podepsalo smlouvy na dvě zakázky z oblasti informačních a komunikačních technologií za 570 milionů korun, které pod vedením ministra v demisi Petra Gandaloviče (ODS) vyřizovalo bez veřejné soutěže. Uzavření smluv mu přitom zakázal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který začal obě zakázky prošetřovat, píšou servery.

Předseda ÚOHS Martin Pecina to oznámil v pátek 24. dubna, den předtím měla společnost Telefónica O2, kterou MZe jako jedinou oslovilo, doručit nabídku. "Hned druhý den, kdy šéf antimonopolního úřadu oznámil vydání předběžného opatření, MZe ještě obě smlouvy podepsalo," píšou servery s odvoláním na mluvčího MZe Petra Vorlíčka.

Smlouvy podepsal 24. dubna zastupující ekonomický náměstek ministra Petr Kušnierz. "K podpisu obou smluv došlo před obdržením rozhodnutí ÚOHS faxem," sdělil serverům Vorlíček.

Informaci potvrdilo i tiskové oddělení antimonopolního úřadu. "Obdrželi jsme dokumentaci, z níž vyplývá, že již byly uzavřeny smlouvy," citují Filipa Vránu z tiskového oddělení ÚOHS, které nyní ve správním řízení obě zakázky prozkoumává.

Antimonopolní úřad tedy už nemůže platnost smluv zvrátit. "V případě porušení zákona hrozí zadavateli pokuta do maximální výše pět procent z ceny veřejné zakázky," doplnil Vrána. Až novela zákona o zadávání veřejných zakázek, kterou v pondělí schválila končící vláda, umožní zakázat plnění smluv, uzavřených v rozporu se zákonem, poznamenává Euro.cz.

Přidělení obou zakázek MZe rozjelo po vyslovení nedůvěry vládě. V takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění oslovilo jako jedinou společnost Telefónica O2, která má za 199 milionů korun zajistit systémovou centralizaci v resortu. Spolu s firmou T-Soft získala bez tendru také zakázku na sjednocení webových portálů za 370 milionů korun.

Hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství za ČSSD Michal Hašek už dříve řekl, že novému ministrovi Jakubu Šebestovi doporučí, aby se k oběma zakázkám vrátil. "Rozdávání zakázek bez soutěže těsně před ukončením mandátu této vlády je překvapivé a velmi nestandardní," uvedl Hašek.

Podle Vorlíčka jsou však obě veřejné zakázky výsledkem dvouleté práce na koncepci informačního systému celého ministerstva zemědělství a byly dlouhodobě plánovány. "Rozhodnutí o realizaci projektu proběhlo na úrovni širšího vedení ministerstva zemědělství a postup je zcela standardní," řekl ČTK již dříve Vorlíček.

"Typ výběrového řízení byl zvolen plně v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a vnitřními předpisy ministerstva zemědělství," uvedl Vorlíček. Jednací řízení bez uveřejnění podle něj ministerstvo použilo z technických důvodů a z důvodu ochrany výhradních práv dodavatele. Zákon o veřejných zakázkách umožňuje řízení bez uveřejnění v případě, že požadovaný produkt je schopen poskytnout pouze jediný dodavatel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK