HN: Skupina PPF půjčí miliardy své společnosti Home Credit

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Skupina PPF změnila způsob financování dceřiné společnosti Home Credit. Na nové úvěry klientů si Home Credit nebude půjčovat jako dosud z finančního trhu, ale ze zdrojů mateřské skupiny PPF. Vyplývá to z rozhovoru Hospodářských novin s šéfem společnosti Home Credit Erichem Čomorem.

Minulý týden díky tomuto rozhodnutí Home Credit splatil první úvěr ve výši 4,5 miliardy korun, který od bank čerpal. Podle informací deníku šlo o úvěr od UniCredit Bank.

Přechod na interní financování ze skupiny PPF výrazně oslabí dosavadní závislost Home Creditu na rozkolísaných finančních trzích a umožní firmě další růst. "Do konce letošního třetího čtvrtletí by mělo levnější financování ze skupiny PPF pokrýt téměř celé naše portfolio," uvedl Čomor.

Podle dřívějších informací týdeníku Czech Business Weekly musí Home Credit letos refinancovat dluh ve výši zhruba 11 miliard Kč. Vysoké riziko spojené s refinancováním tohoto dluhu přitom bylo hlavním důvodem pro negativní výhled, který firmě Home Credit udělila v prosinci ratingová agentura Moody's.

Detaily nového modelu financování a celé transakce nechtěl Čomor blíže popsat s vysvětlením, že ještě nejsou ukončena všechna jednání pro poslední část úvěru. "Na konci třetího čtvrtletí všechny podrobnosti transakce zveřejníme," uvedl.

Skupina PPF několikrát potvrdila, že tuzemský Home Credit je pro ni jednou z klíčových firem. Na trhu spotřebitelského financování patří k největším společnostem, její tržní podíl dosahuje 118 procent. Loni firma zvýšila čistý zisk o 35 procent na 738 milionů korun, připomněly HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK