Americké akcie ve středu zpevnily

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. května (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve středu zvyšovaly a na růst hlavních indexů měl největší vliv zájem investorů o banky a další finanční instituce. Ve Spojených státech budou dnes zveřejněny výsledky takzvaných zátěžových zkoušek, které mají ukázat, zda by největší banky byly schopny obstát, pokud se nynější krize ještě zhorší.

Dow Jonesův index vzrostl o 101,63 bodu a obchodní den uzavřel pevnější o 1,21 procenta na 8512,28 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 1,74 procenta na 919,53 bodu, index Nasdaq Composite vzrostl o 0,28 procenta na 1759,10 bodu.

Dosavadní informace o průběhu zátěžových zkoušek naznačují, že výsledky nepřinesou žádné nepříznivé zprávy. Očekává se tak, že některé banky budou sice muset zvýšit objem kapitálu, zásadní nedostatky by ale neměla mít ani jedna.

K růstu indexů přispěla i zpráva, že v soukromém sektoru v USA v dubnu ubylo nejméně lidí za posledních pět měsíců. To vede některé analytiky k úvahám, že americká ekonomika by mohla mít nejtěžší fázi recese za sebou. Důležité ale bude počkat na širší zprávu o vývoji nezaměstnanosti a úbytku pracovních míst.

V některých médiích se ve středu objevila zpráva, že většina testovaných bank je zřejmě v lepším stavu, než se předpokládalo. To spustilo nákupní vlnu v sektoru bank a finančních společností, jejichž hlavní indikátor KBW Bank Index vzrostl o 11,5 procenta. Podobně index finančních společností S&P si připsal 8,1 procenta.

Právě obavy o zdraví bank byly jednou z hlavních příčin propadu akcií, jejichž ceny se v březnu dostaly nejníže za posledních 12 let. V té době si řada lidí myslela, že americká vláda bude muset přikročit k zestátnění některých bank, aby zachránila finanční systém před kolapsem.

"Alespoň podle mého názoru to znamená, že jsme se posunuli mnohem blíž k vyřešení této situace," podotkl hlavní analytik investiční společnosti Federated Investors Phil Orlando. "Výsledkem bude, že investoři začnou mít jasno v tom, že začínáme oddělovat zrno od plev," dodal.

Růst akcií bank byl velmi silný, například Citigroup zpevnila o více než 16 procent, Bank of America si připsala přes 17 procent. Slabší byl růst u akcií JPMorgan, které zpevnily asi o sedm procent.

Na devizových trzích klesal dolar vůči hlavním světovým měnám, převážně kvůli růstu cen akcií a návratu investorů k rizikovějším transakcím. Další vývoj ale bude záviset na měnových rozhodnutích Evropské centrální banky (ECB) a Bank of England. Analytici předpokládají, že ECB dnes sníží úroky, čímž by je posunula na nové historické minimum.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,1 procenta na 1,3338 USD, během dne ale jeho kurz vystoupil až na 1,3374 USD. Dolar vůči japonskému jenu oslabil o 0,6 procenta na 98,29 JPY, euro k jenu si odepsalo 0,4 procenta na 131,08 JPY. Dolarový index, který sleduje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních měn, klesl o 0,4 procenta na 83,827 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK