Ministr: Nad žádnou velkou bankou v USA nevisí riziko insolvence

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 7. května (ČTK) - Nad žádnou velkou americkou bankou, které se povinně zúčastnily takzvaných zátěžových zkoušek, nevisí hrozba insolvence. Řekl to americký ministr financí Timothy Geithner. Výsledky zkoušek jsou hotovy a známy budou dnes pozdě večer, na trh už ale prosákly informace, které vyznívají poměrně příznivě.

Některá americká média ve středu s odkazem na různé zdroje informovala, že stav testovaných bank je většinou lepší, než se čekalo. Zátěžových zkoušek se účastnilo 19 největších bank a finančních institucí.

Geithner v rozhovoru pro jednu televizi také řekl, že rychlost propadu americké ekonomiky se snižuje, hospodářství má ale prý před sebou i nadále období značné nejistoty.

Zveřejnění výsledků zkoušek je plánováno na 17:00 východoamerického času, což je 23:00 SELČ. Před zveřejněním budou k výsledkům hovořit vedle Geithnera také šéf centrální banky (Fed) Ben Bernanke, předsedkyně Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) Sheila Bairová anebo šéf Úřadu pro oběživo John Dugan.

Z dosavadních informací, které se dostaly na veřejnost, ale nejsou oficiální, bude zřejmě deset z 19 testovaných bank muset zvýšit kapitál. Cílem zátěžových zkoušek je zjistit, zda by největší banky obstály, pokud by se nynější krize ještě zhoršila.

Americká finanční systém se loni ocitl na pokraji kolapsu, když se do problémů dostala investiční banka Lehman Brothers. Té vláda odmítla pomoci a následný krach banky silně otřásl důvěrou v celém bankovním sektoru. Banky si přestaly vzájemně důvěřovat a výsledkem bylo, že zamrzly úvěrové trhy. Světová ekonomika se tak ocitla v hluboké recesi.

Problémům neunikla ani pojišťovna American International Group (AIG). Vzhledem k tomu, že AIG působí v mnoha zemích a účastní se řady finančních transakcí, hrozilo, že její kolaps ochromí celý světový finanční systém. Americká vláda proto dala pojišťovně možnost čerpat úvěry za více než 180 miliard dolarů (asi 3,6 bilionu Kč). Napříště by vláda pomáhala zřejmě jen těm institucím, které projdou zátěžovou zkouškou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK