Koruna dopoledne zpevnila vůči euru i dolaru

07.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Česká měna dopoledne posilovala vůči oběma hlavním světovým měnám, k euru výrazněji. Kolem 11:15 koruna zpevnila na 26,50 Kč/EUR a 19,92 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Česká koruna před rozhodnutím České národní banky o sazbách a při relativně pozitivních informacích o březnovém přebytku zahraničního obchodu posiluje," uvedl Oldřich Myslivec z Patria Finance. Většina ekonomů očekává, že centrální banka dnes sazby sníží o čtvrt procentního bodu na nejnižší hodnotu od vzniku České republiky, tedy na 1,5 procenta.

Český statistický úřad dnes oznámil, že zahraniční obchod skončil v březnu s rekordním přebytkem 23,4 miliardy korun. "Data tak přinesla velmi milé překvapení, které nikdo nečekal," uvedla Markéta Šichtařová z Next Finance s tím, že koruna zareaguje posílením.

Americký dolar se kolem 11:15 obchodoval na 1,3275 USD/EUR. Trh v odpoledních hodinách očekává výsledek jednání Evropské centrální banky o sazbách a případném využití dalších nástrojů měnové politiky, doplnil Myslivec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK